Грошима і вакансіями. Як українців заохочують підписувати контракти із військом

zsyЗаконопроєкт про мобілізацію, який викликав чимало суперечок у суспільстві, врешті повернули на доопрацювання Уряду. Тим часом держава шукає нові шляхи, як залучити людей, яких потребують українські Збройні сили. Міноборони навіть підписало Меморандум із найбільшими рекрутинговими сервісами України та розміщує там свої вакансії. А у Львові містян намагаються заохотити підписувати контракти, виплачуючи їм грошову допомогу. Про нові методи укомплектування війська дізнавався Центр громадського моніторингу та контролю.

50 тисяч за підписаний контракт

50 тисяч гривень виплатять мешканцям Львова, які підпишуть контракт із військовими частинами Десантно-Штурмових військ чи морською піхотою. Про таке повідомив міський голова Андрій Садовий. За його словами, це стане додатковою мотивацією та підтримкою для хлопців та дівчат, які вирішили захищати Україну. Тим часом Міністерство Оборони наприкінці 2023-го року уклало угоди із чотирма рекрутинговими компаніями, які безкоштовно надали свої майданчики для розміщення вакансій. Йдеться про Work.ua, Lobby X, Robota.ua та OLX Робота. Рекрутинг через спеціальні платформи Міноборони веде паралельно із мобілізацією. Основна перевага рекрутингу — людина йде у визначену частину і на визначену посаду, максимально використовуючи свій цивільний досвід.

37 500 відгуків на вакансії у війську

За даними Міноборони, станом на 4 січня 389 підрозділів Сил безпеки й оборони України розмістили свої оголошення на профільних ресурсах. Актуальних вакансій вже — близько 2 тисяч. Самі ж рекрутингові платформи, за підрахунками видання Forbes, отримали 37 500 відгуків на ці вакансії. У п’ятірку найпопулярніших на Work.ua входять бухгалтер, діловод, кухар, розвідник, оператор БПЛА. У топі на OLX: оператори, водії, охоронці та артилеристи. Заробітна плата на Work.ua варіюється від 17 000 грн для бухгалтерів до 125 000 грн для гранатометників, водіїв-електриків, інструкторів-командирів. Схожі відомості й на Robota.ua: від 20 000 грн для діловодів, водіїв та кухарів до 125 000 грн для старших бойових медиків, військових IT-фахівців, пожежників, командирів міномета.

А що із законопроєктом про мобілізацію?

4 січня профільний парламентський комітет почав розгляд нового законопроєкту щодо мобілізації. Документ містив низку суперечливих положень. Напередодні розгляду антикорупційний комітет Верховної Ради навіть заявив що певні норми документу можуть призвести до корупційних ризиків. Зокрема, серед найбільш неоднозначних була норма, що дозволяла відправляти повістки електронною поштою. Адже, як визнали у самому профільному комітеті, було неможливо з'ясувати, чи людина таку повістку взагалі отримувала. Перестороги викликала і норма про те, що голови органів місцевого самоврядування можуть отримати право на бронювання військовозобов’язаних. На думку деяких нардепів, таке положення відкривало шлях для маніпуляцій і корупції. Врешті 11 січня законопроєкт про мобілізацію повернули на доопрацювання Кабміну. За матеріалами  Центр громадського моніторингу та контролю.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com