Холодні батареї? Вимагайте відшкодування! Уряд затвердив Порядок перерахунку вартості комунальних послуг

komynalkaУ крані, замість гарячої, тече холодна вода? Сміття вже два тижні не вивозять, а батареї ледь теплі? Різноманітні комунальні негаразди в різний час траплялися ледь не з кожним українцем. І особливо неприємно в цій ситуації отримувати платіжки за послуги, яких не було. Вирішувати такі проблеми відтепер має стати простіше. Адже Уряд затвердив новий Порядок перерахунку вартості комунальних послуг, які не надали, надали не повністю або ж — невідповідної якості. Як усе працюватиме, з’ясовував Центр громадського моніторингу та контролю.

Кому можуть перерахувати комунальні платежі?

За новим Порядком можна перерахувати послуги з постачання теплової енергії та гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, а також управління побутовими відходами. “Це чіткий алгоритм, який ґрунтується на принципі “плати за те, що отримав”. Для нас важливо, щоб надані комунальні послуги були якісними та відповідали заявленим стандартам. Люди мають бачити, що вони платять за реально надані послуги", — прокоментував ухвалення Порядку відшкодування компослуг прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Перерахунок вартості комірного здійснюють, якщо є відхилення параметрів послуг від установлених законодавством та відповідними договорами. Серед іншого, йдеться про зниження температури гарячої води у батареях, перерви у наданні послуг, зокрема, через затягування аварійних робіт. По компенсацію можна звертатися, якщо виявили невідповідність якості води у крані державним санітарним нормам. А також, якщо управляюча компанія порушує графік вивезення сміття.

Як відбуватиметься перерахунок

За даними профільного Міністерства, виконавець послуг зобов’язаний протягом одного місяця, що настає за розрахунковим періодом, самостійно перерахувати платежі за ненадані послуги, а також сплатити споживачеві штраф, розмір якого визначає законодавство або договір. Якщо виконавець отримує від споживача акт-претензію та вирішує задовольнити його вимоги, перерахунок також має відбутися впродовж місяця з дати ухвалення рішення. Перерахунок за актом-претензією, що надійшла від споживача багатоквартирного будинку, роблять для усіх мешканців цього будинку, які отримали послугу неналежної якості. На перерахунок не впливає, чи має споживач борг за послуги, чи ні. Сума перерахунку та штрафу за порушення умов договору зараховується в погашення заборгованості за послуги, а якщо боргу немає — в оплату майбутніх платежів. У Міністерстві зазначають, що все це не стосується тимчасово окупованих Росією територій, або територій, на яких ведуться бойові дії.

Тарифи поки що не зростуть

Тим часом, в Уряді запевнили, що до кінця цьогорічного опалювального сезону комунальні тарифи для населення на електрику, газ та тепло не зростатимуть. Нагадаємо, наприкінці грудня Кабінет міністрів скасував мораторій на відключення комунальних послуг боржникам, а також знову дозволив нараховувати штрафи і заборгованості. Адже борги українців сягнули неймовірних обсягів: за підрахунками голови Асоціації споживачів комунальних послуг Олега Попенка, на 1 квітня 2023 року — становили 140 млрд грн. За матеріалами: Центру громадського моніторингу та контролю.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com