Амбітний план зі 100 кроків розвитку міста представила партія “За майбутнє”: аналіз програми партії у Тернополі

за майбутнєЩоби зробити Тернопіль містом майбутнього, політична партія “За майбутнє” хотіла врахувати усі побажання тернополян. Серед десяти напрямків розвитку міста: економіка, інфраструктура, освіта та соціальна сфера. 

Мережа Центрів громадського контролю “ДІЙ!” перед місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня, аналізує програми партій, відповідність пунктів повноваженням депутатів місцевих рад, наявність/відсутність дискримінаційних тез чи пропозицій, що порушують права людини у 5-ти містах України (Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ, Маріуполь) 

Як пояснила політична сила,  програма кандидатів у депутати міської ради розміщена на сторінці “За майбутнє”, а та що на сайті ЦВК стосується обласної організації.

Програма політичної сили “100 кроків розвитку міста” складається із десяти розділів, які містять інформацію, що саме політична сила планує робити для Тернополя у наступні п'ять років.

У програмі немає таких пунктів, які не є повноваженнями депутата міської ради, а також пунктів, які посягають на права інших чи мають дискримінаційний характер.

za maybutne ternopil seredyna 01

Економіка та інфраструктура

Для новостворених підприємств партія хоче зробити тимчасові податкові канікули від місцевих зборів на перші три роки, розробити програму підтримки стартапів, а також написати план із залучення інвестицій до 2030 року. Крім цього політики обіцяють звільнити з посад  всіх, хто фігурував у корупційних скандалах, створити Логістичний парк та запровадити щорічну премію “Кращий платник податків”. На запитання де у Тернополі буде логістичний центр у партії відповіли: “Зараз неможливо це знати, оскільки це залежить від проекту. Звичайно ж, в районі аеропорта - найкраще розміщення такого логістичного центру. Однозначно, це має бути місце під самим Тернополем, де буде зручна логістика, і водночас не заважатимуть місту вантажні автомобілі. Має бути зручне автосполучення, за можливості й авіа і залізничне”.

У сфері інфраструктури “За майбутнє” планує збудувати у центрі міста багаторівневої парковки, запровадити план розвитку велоінфраструктури на 10 років. У місцях скупчення людей, лікарнях, вокзалах та парках - збільшити кількість туалетів. У віддалених мікрорайонах міста та селах Тернопільської МТГ - зробити капітальний ремонт доріг. Для підтримки голів ОСББ партія “За майбутнє” хоче створити “дієву спілку  для консультацій та правової допомоги”.

Щодо питання транспорту, то, на думку партії, потрібно збільшити кількість комунального громадського транспорту, запровадити єдиний квиток та оплату за кілометраж. Як спецрейси - продовжити роботу окремих маршрутів до 01.00 години ночі. У планах - створити комунальне підприємство з оренди вело- та електротранспорту.

Безпека та соціальна сфера

Безпековий блок передбачає розширення мережі “Сусідська варта” та мережі камер відеоспостереження у рамках програми “Безпечне місто”. Також політики хочуть відкрити “Офіси дільничного” у кожному мікрорайоні міста та забезпечити звуковим супроводом найбільш завантажені пішохідні переходи.

У соціальній сфері партія хоче створити “Соціальний патруль” в який мають увійти представники місцевої влади, медики, поліція та представники громадських організацій. Мета патрулю - “ виявлення осіб, які потребують соціальної підтримки, для безпеки мешканців ОТГ”.

Крім цього, у перспективах політики  планують випікати соціальний хліб, відновити мережі соціальних магазинів, надавати фінансову та психологічну підтримку жінкам та сім'ям, які опинилися у складних життєвих умовах. На запитання журналістки: “ Що таке соціальний хліб?”, у партії відповіли: “Субвенції виробникам, для зменшення цін на хліб”.

Екологія та культура

Екологічні заходи програми стосуються переважно очищення Тернопільського ставу, роздільного сортування сміття та припинення забудови прибережних смуг річки Серет. У пунктах програми є “встановлення чітких меж парку Загребелля та передача його на баланс ЖКГ”. Крім цього, партія “За майбутнє” обіцяє розробити програму для боротьби із борщівником та створити умови, щоб підприємства із шкідливими викидами поступово переходили за межі міста. Як варіант - “створити нову промислову зону за межами житлових зон міста”. 

У сфері культурного- промоція міста та туризму, реконструкція занедбаних туристичних об'єктів, щорічні культурні конкурси, всеукраїнські та міжнародні культурні заходи. А ще політики хочуть реформувати роботу Управління культури і мистецтв та реструктуризувати неефективні відділи та управління.

Освіта та медицина

У школі “За майбутнє” обіцяють створити службу шкільної медіації, а  ще впроваджувати інклюзивну освіту, пристосувати будівлі існуючих закладів до вимог універсального дизайну.

Також політики обіцяють відкрити школу №25 у Кутківцях, здійснювати відкриті конкурси на заміщення директорів закладів загальної освіти. Пріоритетом є створення сучасної матеріально-технічної бази для навчальних закладів.  А для ремонту і технічного обслуговування освітніх закладів створити нове комунальне підприємство.

У медицині політики будуть ремонтувати лікарні, покращувати якість харчування хворих та завершать будівництво 2-го корпусу комунальної лікарні №3. Також у програмі є пункт про створення геронтологічних  відділень  на основі міських лікарень (геріатрія - профілактика і лікування хвороб старечого віку).

Молодь та спорт

У сфері спорту політики хочуть створити приватні спортивні комплекси для популяризації різних видів спорту. Хоча це не входить до повноважень депутата місцевої ради. У партії пояснили це так: “Депутатський корпус, який дбає про розвиток економіки краю, робитиме усе, аби підтримати підприємців, інвесторів, які мають бажання вкласти кошти у побудову, реконструкцію спортивних комплексів. При цьому, якісні депутати зважатимуть, щоб проект такого комплексу не планувався на місці рекреаційної, зеленої зони, в парку, тощо. В повноваженнях депутатів дати дозвіл на спорудження такого комплексу. При цьому вони можуть укладати договір про відсоток безкоштовних занять для пільгових категорій мешканців, чи інше.”

Щоб вирішити проблему із працевлаштуванням молодих спеціалістів політики планують створити відкриту електронну чергу. Також партія обіцяє написати “цільові програми фінансування молодіжних проектів, укласти базу менторів та педагогів, які допоможуть реалізувати молодіжні ініціативи. “За майбутнє” планують створити на базі недобудованої обласної бібліотеки міський громадський та молодіжний простір і відкрити центр для молоді “Розвиток власного бізнесу”.

Із програмою партії “За майбутнє” можна ознайомитися за посиланням: 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=185088249901157&id=100429445033705 

Із офіційними програмами політичних сил, які балотуються на місцеві вибори 25 жовтня 2020 року можна ознайомитися на сайті ЦВК: https://www.cvk.gov.ua/pls/vm2020/pvm056pid102=10625pf7691=63918pt001f01=695rej=0pt00_t001f01=695.html

Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com