Сергій Надал: «Місцеве самоврядування — це реальна влада народу»

333 655x333

7 грудня Україна відзначає День місцевого самоврядування. І саме у самоврядуванні ключ до сильної та заможної України. У цьому переконаний міський голова Тернополя Сергій Надал, який розповів про життєво важливу роль місцевого самоврядування для розвитку країни.

Українці традиційно недовіряють будь-якій владі. Президенти, парламенти, уряди втрачають довіру менше ніж за рік. Недовіра до влади, особливо центральної, в українців закладена з часів колоніального минулого. Деякі науковці, припускають, що Голодомори і репресії радянського минулого, психологічно привчили українця з обережністю ставитися до влади.

Сергій Надал: «Місцеве самоврядування - ключ до сильної та заможної України»

Разом з тим у критичні моменти історії українці схильні більше довіряти місцевому самоврядуванню. Це також закладено історично.

У часи бездержав’я українці об’єднувалися навколо самоврядування, як єдиної української влади.

У Тернополі таким прикладом був перший українець бургомістр — Володимир Лучаківський, що перетворив Тернопіль з провінції в один з економічних та культурних центрів Галичини. Лучаківський розумів культурні, соціальні, економічні потреби українців і робив все, щоб їх задовольнити.

На самоврядність та самоорганізацію “знизу” спирався Митрополит Андрей Шептицький, коли засновував рух української кооперації. Реалізація цих принципів зберегла і захистила українську націю. Дала їй сили для створення потужного національного підпілля, що зрештою привело до Незалежності.

На початку війни з російським агресором у 2014 громада спільно із самоврядуванням першою вдалася до підтримки армії. І сьогодні, у боротьбі з пандемією коронавірусу, основну роль відіграє самоврядування у співпраці з підприємцями та громадою.

Самоврядність і здатність до самоорганізації — це наша найсильніша риса і саме вона має стати основою для розквіту України.

Самоврядування засноване на простій ідеї близькій кожній людині — громада точно знає, як найкраще розпоряджатися своїми ресурсами в інтересах кожного її учасника.

Сергій Надал: «Побудова держави «знизу» - це найкращий шлях розвитку України»

І результати останніх місцевих виборів яскраво продемонстрували, що українці розуміють цю просту істину, готові брати на себе відповідальність, готові працювати не чекаючи “доброго пана” згори.

Побудова держави “знизу” і є тим шляхом, яким пройшли більшість розвинених демократичних держав світу. Сильне місцеве самоврядування — це найкраща форма управління, що максимально враховує потреби громади і нації в цілому. Сильну і заможну Україну можна збудували лише на основі самодостатніх самоврядних громад.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com