Як захистити себе від шумних сусідів

shumВаші сусіди, що проживають поруч постійно порушують режим тиші, їх дії негативно відбиваються на вашому здоров’ї та належних умовах проживання? Даємо роз’яснення як захистити свої права в даному випадку. Дане питання регулюється Конституція України, Кодексом України про адміністративні правопорушення, Житловий Кодекс Української РСР, Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 22 лютого 2019 року № 463 «Про затвердження Державних санітарних норм допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови». Згідно з чинним законодавством підприємства, організації, а також фізичні особи при проведенні будь-якого виду діяльності не повинні перевищувати рівень шуму, який встановлено санітарними нормами для житлових будинків, прибудинкових території, установ освіти й культури, а також інших приміщень, в яких можуть перебувати люди як постійно, так і тимчасово. Будівельну техніку не можна використовувати з 21:00 години вечора, а також у святкові та вихідні дні. Якщо ваші сусіди порушують режим тиші в багатоквартирному будинку, то слід вчинити наступним чином:

 

  • для початку звернутися до сусіда, який порушує режим тиші і повідомити йому, що він перевищує допустимий рівень шуму;
  • якщо не вдалося домовитися з сусідом, то можете викликати поліцію (якщо ситуація трапилася після 22-ї години, або у вихідний чи святковий день, то вам не зможуть відмовити в прийнятті заяви, посилаючись на те, що вдень шуміти можна).

Відповідальність за порушення режиму тиші передбачена ст. 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Після прибуття поліції переконайтеся в складанні правоохоронцями протоколу.

Також у вас є право з даним питання звернутися до суду надавши всі необхідні докази для підтвердження даного факту (відео/аудіо фіксація, пояснення свідків, протоколи, акти, висновки експертизи (за наявності)).

Дана консультація не є нормативно-правовим актом, має інформаційний характер і не встановлює правових норм.

У разі виникнення необхідності отримання більш детальної інформації та роз’яснення Ваших прав, Ви можете звернутись до Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7. Телефон: (0352)52-15-20. Статтю підготував помічник юриста Сектору Тернопільське бюро правової допомоги Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій ЙОСИФІВ.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com