Асоціація «ЕнергоТранспарентність» розробила інструменти для створення локальних багатосторонніх груп зацікавлених осіб у регіонах

3223232 4ску43Регіональні багатосторонні групи зацікавлених осіб зможуть налагоджувати діалог між бізнесом, владою та громадськістю. А в разі зафіксованих порушень учасниками процесу, звертатися до правоохоронних органів.

2013 року Україна приєдналася до Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ). Починаючи з 2015 року, публікує щорічні звіти, де показує, за якими правилами функціонує галузь, де є «вузькі місця» в законодавстві, скільки компаній працює у видобувних галузях, скільки податків вони сплатили державі. Україна опублікувала три Звіти ІПВГ за 2013–2016 роки. Нині вже готується  звіт за 2019 рік.

Багатостороння група  до якої на паритетних основах входять представники уряду, громадськості та видобувних  компаній контролює підготовку звітів ІПВГ і слідкує за дотриманням вимог міжнародного стандарту. Подібні групи запропонували створити в областях.

— Асоціація «ЕнергоТранспарентність» просуває прозорість видобутку та імплементацію ІПВГ. Ми розробляємо ефективні інструменти взаємодії всередині видобувного регіону, побудовані на взаємній довірі громадського сектору, влади та видобувних компаній. Локальна група зацікавлених осіб зможе обговорювати проблеми, а головне — ефективно планувати використання надходжень в громаду від видобутку, співпрацювати з інвесторами та забезпечувати сталий розвиток регіону й захист довкілля, — говорить менеджерка зі сталого розвитку DiXi Group Ольга Полуніна.

Асоціація «ЕнергоТранспарентність» розробляє покроковий механізм для створення таких локальних багатосторонніх груп — на рівні областей. Після апробації у пілотних областях, ним зможуть користуватися у всіх регіонах україни.

— ІПВГ не може охопити всі видобувні галузі України. На рівні держави, ми обираємо лише ті, що найбільше поповнюють державний бюджет і де існують найбільші корупційні ризики. Під час роботи в громадах розуміємо, що людей цікавить видобування й корисних копалин місцевого значення, таких, як граніт,  пісок та інші. Тому ці багатосторонні групи потрібні в областях, — розповідає голова правління Асоціації «ЕнергоТранспарентність» і керівник ГО «Нова Енергія» Віталій Филенко.

До регіональних багатосторонніх груп зацікавлених осіб мають увійти представники компаній, обласної ради та адміністрації, торгово-промислових палат, наукової спільноти та громадськості.

— Після завершення карантину проводитимемо круглі столи та обговорення. Уже мали попередні погодження від Сумської та Львівської обласних рад і адміністрацій щодо можливого впровадження БГЗО. Завдяки цьому, громадськість, компанії та влада зможуть домовлятися про співпрацю та доносити людям інформацію про видобуток корисних копалин на місцях, роблячи його більш екологічним, ефективним та інвестиційно привабливим, — зазначає Віталій Филенко.

Міжнародний стандарт ІПВГ запровадили в 53 країнах світу. У семи з них уже активно працюють регіональні багатосторонні групи. Як приклад, у Монголії видобувають багато золота й держава не в змозі все контролювати. Тому допомагають саме локальні групи. У разі порушень, вони можуть звернутися з фактами до правоохоронних органів.

Довідково. Асоціація «ЕнергоТранспарентність» зареєстрована 2019 року, щоби просувати міжнародний стандарт Ініціативи прозорості видобувних галузей (EITI) в Україні на рівні громадськості та у видобувних регіонах.

Основна мета діяльності Асоціації — об’єднання зусиль громадянського суспільства для співпраці з органами влади та видобувними компаніями задля ефективного управління природними ресурсами та збереження навколишнього середовища.

До Асоціації на сьогодні входить дев’ять інститутів громадянського суспільства, що представляють шість видобувних регіонів України. Асоціацію утворено для сприяння участі громадськості у формуванні багатосторонньої групи зацікавлених осіб із питань впровадження ІПВГ в Україні.

Пресслужба Асоціації «ЕнергоТранспарентність»

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com