Росія поновила обстріли енергетики: чи є загроза блекауту найближчим часом?

nemat svitlaВ ніч проти 7 грудня росія вперше за 79 днів обстріляла Україну крилатими ракетами, випущеними зі стратегічних бомбардувальників Ту-95. За оцінками розвідки Великої Британії, цей обстріл стане початком більш скоординованої кампанії рф, спрямованої на руйнування енергетичної інфраструктури України. Ймовірно, росіяни чекали, коли ситуація в енергетиці ставатиме найбільш складною, і таки дочекались: внаслідок холодів в українській енергосистемі фіксують дефіцит потужностей. Тож, які прогнози фахівців на зиму та чи чекати блекаутів у разі масованих ракетних обстрілів, — розбирався Центр громадського моніторингу та контролю.

Дефіцит енергії: причини та очікування

Разом зі зниженням середньодобової температури на початку грудня в Україні суттєво зросло споживання електроенергії. За даними НЕК “Укренерго”, вранці 7 грудня був зафіксований рекордно високий за цей опалювальний сезон рівень споживання — добовий максимум на 4% перевищив показник попередньої доби. Для нівелювання дефіциту Україна залучала аварійну допомогу з Польщі та Румунії потужністю в 400 МВт (для порівняння, це трохи більше, ніж виробляє один блок теплоелектростанції). Втім, попри складну ситуацію, до запровадження віялових відключень ще далеко, уточнюють в “Укренерго”. “У нас попереду ще потенційно може бути один-два напружених тижні, особливо, якщо температури будуть низькими. Ближче до Нового року споживання в системі спадатиме”, — прогнозує голова правління НЕК Володимир Кудрицький. Аналогічні прогнози дає і Національний банк України: дефіцит потужностей з виробництва електроенергії в Україні цієї зими можливий на рівні 5% і буде компенсований за рахунок імпорту необхідних обсягів з країн Європи.

Національного блекауту не буде

Прогнози експертів наразі є менш оптимістичними, аніж прогнози чиновників. Тим паче, що залишаються невідомі фактори: чого досягнуть росіяни своїми атаками на нашу енергосистему, та, власне, чи достатню підготовчу роботу до зими провела Україна. Саме це, як ключову умову спокійного проходження зими, називали експерти влітку і називають зараз. Воєнний експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан, відповідаючи на питання, чи будуть в Україні масштабні відключення електроенергії цієї зими, пояснює, що це буде залежати не від російських ударів, а від здатності нашої енергосистеми відновлюватись після них. Зокрема, й від готовності держави відновлювати електростанції, що належать приватним структурам. За його словами, саме скоординованість усіх учасників енергоринку може допомогти Україні нівелювати результати ракетних атак росіян. Водночас, директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко прогнозує, що енергетичного “апокаліпсису”, тобто національного блекауту не трапиться за жодного сценарію. “Буде складно. Якщо в якийсь момент дійсно почнеться масована атака — 3 тижні через день по 50-100 дронів, 50-100 ракет, нам буде важко. Я на 98% упевнений, що до блекауту справа не дійде. Навіть за найбільш мегаскладного для нас сценарію, коли вони накопичили все, що можна було накопичити, і почнуть у прямому сенсі слова довбати, довбати, довбати — тижневих блекаутів по країні я не чекаю. Більше того, я не чекаю взагалі національного блекауту”, — підсумовує фахівець.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com