Обрати між дилетантами та патріотами пропонує Європейська Солідарність: аналіз програми партії в Тернополі

454334633664У своїй програмі політична партія “Європейська солідарність” апелює до здобутків колишнього президента Петра Порошенка та прагне збудувати Європу у Тернополі. Програма визначає п'ять основних цілей, які будуть реалізовувати політики. Проте пропозиції щодо покращення сфер безпеки, інфраструктури чи освіти у ній відсутні.

Мережа Центрів громадського контролю “ДІЙ!” перед місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня, аналізує програми партій, відповідність пунктів повноваженням депутатів місцевих рад, наявність/відсутність дискримінаційних тез чи пропозицій, що порушують права людини у 5-ти містах України (Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ, Маріуполь) 

Починається програма із вступу щодо прагнень українського народу жити за європейськими стандартами. “Ми захищали європейський вибір на майданах та продовжуємо це робити в окопах Донбасу”, - йдеться у програмі. Вже далі пояснюється, що кожний сьомий член партії на Тернопільщині - ветеран російсько-української війни. 

Такий самий вступ у програмі партії “Європейська солідарність” можна прочитати у Львівській та Івано-Франківській територіальних організацій політичних партій. Найбільше схожа програма Тернопільського осередку до Івано-Франківського: назви чотирьох із п'яти пунктів однакові, але якщо у Тернополі політична сила планує запровадити спеціальні програми соціального захисту пенсіонерів, ветеранів АТО/ООС, чорнобильців, то на Івано-Франківщині створюватимуть нові робочі місця.

Стратегічною метою політичної сили є вступ в НАТО та ЄС, хоча до повноважень органів місцевого самоврядування це не входить. Також у пункті програми про розвиток українського села йдеться: “Позиція нашої політичної сили – відкривати ринок землі лише після системної  інвентаризації земельних ресурсів країни.” Хоча реальних важелів впливу на ринок землі міська рада не має, бо це не входить у її повноваження, як і право надавати європейські дотації.

Програма партії “Європейська солідарністьне містить пунктів, які б посягали на права інших людей чи мали б дискримінаційний характер.

Економіка, місцеве самоврядування та інфраструктура.

На думку партії, щоб наповнити місцевий бюджет потрібно розвивати “зелений туризм” в області. Для цього розробили спеціальну програму. Також потрібно ефективно використовувати землі сільського виробництва, а землі, що розташовані за межами населених пунктів і які не належать до державної власності - передати у комунальну.

У програмі критикують завершення реформи децентралізації. На переконання політичної сили - громади мають об'єднатися добровільно.

Які сфери у програмі не вказані?

Партія “Європейська солідарність не зазначила як вирішуватиме питання безпеки та екології, освіти, культури, молоді та спорту. “Ми заклали основи української державності, відродили армію, здобули історичне право мати українську церкву, утвердили українську мову та дали поштовх розвитку української культури”, -єдине, що стосується цих сфер у програмі.

Соціальна сфера та медицина

Що стосується соціальної сфери, то політики планують втілити власну програму соціального захисту пенсіонерів, ветеранів АТО/ООС, чорнобильців та зберегти їхні пільги. У сфері медицини “Європейська солідарність” обіцяє зберегти всі лікарні після укрупнення районів, подбати про гідну зарплату лікаря та забезпечити на Тернопільщині європейські стандарти медицини. Хоча повноваження міської ради не поширюються на всю область, а також депутати не можуть встановити зарплату медикам.

Із програмою партії “Європейська солідарність” можна ознайомитися за посиланням: 

https://eurosolidarity.org/wp-content/uploads/2020/02/Programa_31_05_2019.pdf

Із офіційними програмами політичних сил, які балотуються на місцеві вибори 25 жовтня 2020 року можна ознайомитися на сайті ЦВК: https://www.cvk.gov.ua/pls/vm2020/pvm056pid102=10625pf7691=63918pt001f01=695rej=0pt00_t001f01=695.html

Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com