Чому хворі на COVID-19 відмовляються лікуватися у “Першій обласній інфекційній лікарні”?

Першого пацієнта Обласного інфекційного відділення у Великій Березовиці довелося рятувати у Тернополі

лікарня 87532

Нещодавно відбулось помпезне відкриття обласного інфекційного відділення у Великій Березовиці, яке чиновники ОДА назвали “Першою обласною інфекційною лікарнею”. Новий губернатор Тернопільщини вважає, що цей заклад є пріоритетним для лікування важкохворих на COVID-19. Однак пацієнти навідріз відмовляються лікуватися у ньому.

Нагадаємо, 27 квітня 2020 року очільники обласної влади на чолі з головою Тернопільської ОДА Володимиром Трушом організували презентацію Першої обласної інфекційної лікарні. Журналістам на словах розповіли про масштабний проект на десятки мільйонів гривень, хоча показали лише одну палату «радянського» типу на 2 ліжкомісця.

В інтерв’ю інтернет-виданню «Лівий берег» Труш сказав: «27 квітня ми відкрили обласне інфекційне відділення на базі туберкульозної лікарні. Я спілкувався з медперсоналом, що обслуговуватиме хворих на COVID-19. Вони свідомо зробили свій вибір, розуміючи, що до їхньої лікарні потраплятимуть важкохворі".

Немає підстав сумніватись у професіоналізмі медиків, які свідомо зробили свій вибір, але, як виявилось, заклад абсолютно не готовий до прийому хворих.

Як лікують у Першій інфекційній лікарні

Як розповіла виданню «Файне місто» Вікторія Бондарчук, дружина хворого лікаря на COVID-19 з Почаївської районної лікарні, її чоловік був першим пацієнтом з цим діагнозом у обласному відділені. 

«Чоловік лікувався в Почаївській лікарні, його стан стабілізувався. Однак його все таки вирішили перевести у Березовицю. У цій лікарні його відразу перевели до реанімації, поклали на концентратор кисню, який дає 10 літрів за хвилину, хоча чоловік потребував 15-20 літрів. Тому стан чоловіка різко погіршився. Сильно впала насиченість киснем. Тому він зателефонував мені і сказав, що почав синіти. При цьому лікар продовжував наполягати, що в чоловіка добра насиченість киснем», - розповідає дружина хворого медика з Почаєва.

Як обладнана Перша інфекційна лікарня

Також жінка розповіла про відсутність кисневого та іншого медичного обрання лікарні.

«Чоловік не потребував апарату штучної вентиляції легень, бо міг дихати самостійно на вільному потоці кисню. Але у цій лікарні йому це не змогли забезпечити. Бо у лікарні немає централізованої подачі кисню. Якщо ж централізована подача кисню, рівень його подачі можна регулювати. Чоловіку ж дали лише концентратор, який давав лише 10 літрів. Чоловіку це було замало. Більше того, на цьому концентраторі навіть не було зволожувача кисню. Тому його стан погіршився і сталося обезкиснення організму. Тобто мого чоловіка випхали з Почаївської лікарні, де кращі умови, в інфекційне віддання, де взагалі не має кисневого забезпечення. Якщо тут будуть лікуватися інші хворі, вони будуть просто помирати. Тут не можуть надати навіть адекватну кисневу терапію», - розповіла пані Вікторія.

Слова жінки підтвердив й головний лікар Тернопільського обласного фтизіопульмонологічного центру (тубдиспансеру) Вадим Рудик під час відкриття інфекційного відділення. 

«Зараз у нас є робочих лише шість ліжкомісць. Кисневий генератор встановлять у кінці травня. Лише на кінець місяця у нас будуть ліжкомісця, які будуть забезпечені киснем», - заявив Вадим Рудик.

Пан Бондарчук лікується у Тернопільській лікарні швидкої допомоги на нормальному кисневому забезпечені. Його стан стабілізувався. Однак жінка справедливо обурюється - для чого було урочисто відкривати обласне інфекційне відділення, якщо лікарі фактично не можуть там лікувати важкохворих, оскільки не мають для цього необхідного обладнання.

https://www.facebook.com/watch/?v=236457260998803

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com