Спільний проєкт Тернополя, уряду Німеччини та UNDP в Україні «Підприємцем бути легко»

ilyustrativne foto 11042024Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Проєкт спрямовано на підтримку швидкого відновлення локальних економік українських міст шляхом інвестування у відбудову та покращення інфраструктури розвитку бізнесу. Учасниками проєкту є 12 міст, серед яких є як великі обласні центри: Тернопіль, Луцьк, Рівне, Житомир, Чернігів, Хмельницький, Вінниця та Івано-Франківськ, так і відносно невеликі міста, як от – Звягель, Стрий, Сміла та Лозова. Десять громад у межах проєкту створять інфраструктуру для бізнесу (бізнес-коворкінги, інноваційно-технологічний парк тощо), а ще дві – відновлять економічну інфраструктуру, а саме: водопостачання у місцеві промислові зони, де сконцентровано малий та середній бізнес. Особливістю проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» є те, що він органічно поєднує два напрями:

  1. здійснення будівельних робіт з відбудови бізнес-інфраструктури та базової інфраструктури;
  2. імплементацію програми з розбудови інституційної спроможності, зокрема, шляхом проведення консультацій та низки освітніх заходів, які допоможуть  забезпечити сталість досягнутих результатів після завершення проєкту.

Отже, окрім фінансування, через постійну взаємодію та співпрацю муніципалітети також отримують консультаційну підтримку, що сприятиме підвищенню рівня їх компетенції та спроможності. Метою проєкту є кінцевий результат, спрямований як на відновлення та покращення бізнес-інфраструктури, так і на забезпечення її сталого та ефективного функціонування.

Участь Тернополя

У межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» наше місто має власну ініціативу під назвою «Підприємцем бути легко». Мета проекту – створення якісної, сучасної та інноваційної інфраструктури для підтримки бізнесу громади.

Під час реалізації проекту планується декілька активностей:

  • облаштування коворкінг центру для підприємців з необхідним обладнанням та конференц-залу;
  • створення «Простору для промоції та сприяння бізнесу» (шоуруму). Це ініціатива зі створення виставково-промоційного простору надасть можливості підприємцям, дизайнерам, майстрам, іншим креативним професіоналам демонструвати свої продукти, послуги, залучати нових клієнтів;
  • створення творчих студій з облаштуванням «Студія промислового дизайну»«Студія урбаністики». Заплановано придбання цифрового 3D обладнання для сканування, моделювання та оцифрування продуктів;
  • проведення інформаційно-просвітницької кампанії та створення комунікаційних інструментів;
  • проведення тренінгів та навчань щодо загального розуміння бренду, алгоритму його побудови, вибору бренд-комунікацій; технологій просування продукції, інші тренінги на тематики маркетингу, дизайну, SMM тощо.

Завдяки проекту у Тернополі з’явиться нова точка об’єднання бізнесу і споживачів із сучасною інфраструктурою. Це буде нове місце для реалізації креативних ідей, обміном знаннями та досвідом, а також для підтримки ветеранського бізнесу, започаткування стартапів та створення нових робочих місць.

Посилення спроможності Тернополя

Окрім реконструкції інфраструктури, проєкт SRER передбачає діяльність з посилення спроможності органів місцевого самоврядування, бізнес-спільнот та організацій громадянського суспільства, що  забезпечить сталість результатів після завершення проєкту та стимулюватиме подальші місцеві ініціативи для економічного розвитку громади.

Наприклад, коли проєктна команда завершить реалізацію проекту, то місцевий та релокований бізнес отримають відкритий простір «Open Space Тернопіль», а у громаді буде стратегія чи концепція сталості, яка визначить, як цей простір розвиватиметься після завершення проєкту. 

Для досягнення економічного відновлення в Україні залучила до співпраці три  провідні організації, які мають досвід з питань місцевого розвитку, а саме:

  • Асоціацію міст України – найбільшу асоціацію органів місцевого самоврядування у нашій країні, діяльність якої спрямована на надання підтримки українським муніципалітетам у всьому, що пов'язано з ефективним децентралізованим управлінням.
  • Промприлад –  інноваційну організацію з Івано-Франківська, яка має великий досвід у впровадженні ініціатив з підтримки бізнесу як у власному місті, так і в Україні в цілому. Експерти Промприладу на практиці покажуть, як забезпечити сталість відбудованих об’єктів.
  • Smart People – організація, що об’єднує фахівців з мобілізації бізнес-спільнот українських міст. Команда Smart People бере участь у забезпеченні сталості шляхом залучення бізнесу до трансформацій місцевої інфраструктури та підвищення потенціалу бізнесу відповідно до оцінки потреб локальних бізнес-спільнот.

Що далі?

Вже у вересні 2024 року у Тернополі заплановане відкриття нового відкритого простору «Open Space Тернопіль». Завдяки цьому проекту, планується покращенні інвестиційного клімату у Тернополі, створення нових робочих місць та підтримки підприємницької діяльності.

Реалізація зазначених заходів дозволить:

  • зберегти щонайменше 12 види бізнесу МСП та 120 робочих місць діючих підприємців;
  • додатково зареєструвати 30 нових суб’єктів МСП;
  • створити 12 прототипів та нових моделей виробів;
  • залучити понад 200 учасників;
  • забезпечити доступ для людей з обмеженими можливостями тощо.

Цю статтю створено Тернопільською міською радою у межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» (SRER), що реалізується Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні за підтримки проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), який фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Думки, висновки чи рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам/-кам та упорядникам/-цям і не обов’язково відображають погляди уряду Німеччини, GIZ, UNDP або інших агенцій ООН.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com