З початку війни НСЗУ виплатила понад 1,48 млрд грн медзакладам Тернопільщини

404309034303443223567767Всі медичні заклади Тернопільської області продовжують працювати в штатному режимі і надають допомогу пацієнтам, в тому числі внутрішнім переселенцям.Національна служба здоров'я України, в  свою чергу, виплачує кошти медзакладам та робить усе, щоб забезпечити стабільність оплат.

Задля  безперебійного фінансування медичних закладів  НСЗУ змінила принцип оплати. Щомісяця медичні заклади отримують фіксовану суму коштів – 1/12 від суми договору, незважаючи на фактично внесені записи в електронну систему охорони здоров’я. 

За час повномасштабної війни Національна служба здоров’я України виплатила медзакладам Тернопільської області 1 486 843 435 грн.З них:

  • - первинна медична допомога – 228 761 973 грн;
  • - спеціалізована (включно з туберкульозом на первинці та вакцинацією від COVID-19)  – 1 158 598 509 грн;
  • - екстрена допомога – 99 482 952 грн.

Голова НСЗУ Наталія Гусак: “Попри війну обсяг Програми медичних гарантій не зменшений. Держава продовжує гарантувати всім українцям надання необхідної медичної допомоги та лікарських засобів безоплатно. З початку війни медзаклади Тернопільщини отримали понад 1,48 млрд грн  за Програмою медичних гарантій. НСЗУ також продовжує сплачувати за збільшеними тарифами пріоритетні послуги.  Відтак за пріоритетні стаціонарні послуги лікарні області отримали понад 115  млн грн з початку війни.  З яких за пологи 50,4 млн грн, інсульти – понад 30 млн грн, медичну допомогу новонародженим у складних неонатальних випадках –  22,6 млн грн, понад 11,8 млн грн – за медичну допомогу при інфарктах”.

Загалом з початку року медичні заклади області отримали 2,02 млрд грн. Це на 15%  більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільші оплати отримали:

  1.  1. Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф  – понад 149,2 млн грн;
  2.  2. Тернопільська обласна клінічна лікарня – 144,7 млн грн;
  3.  3. Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня – майже 106  млн грн.

Щоб спростити доступ до медичної допомоги деякі умови її отримання на час війни змінені.

 1. Декларація не обов’язкова. Під час воєнних дій кожен українець може потрапити до сімейного лікаря, незалежно від місця перебування та укладеної декларації. 

Люди, які переїхали з окупованих територій або із зони бойових дій, зокрема в Тернопільську область, можуть звернутися у будь-який центр первинної медичної допомоги і отримати необхідні послуги, навіть не маючи декларації в цьому закладі. 

 2. Паперові направлення. На період дії воєнного стану лікар може виписати паперове направлення, якщо у нього немає доступу до електронної системи чи інтернету.  

 3. Паперові рецепти на Доступні ліки та інсуліни. 

В умовах воєнного стану українці з хронічними захворюваннями можуть отримувати “Доступні ліки” як за електронним, так і за паперовим рецептом. Щоб отримати безоплатні ліки, потрібно звернутися до відповідного лікаря: 

  • у разі серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, бронхіальної астми — до сімейного лікаря, терапевта або педіатра; 
  • для лікування розладів психіки та поведінки — до психіатра; 
  • для лікування епілепсії — до психіатра або невролога;
  • для лікування нецукрового або інсулінозалежного діабету — до ендокринолога або  лікарів, які надають первинну медичну допомогу.


Тому у разі  перебоїв з електроенергією чи інтернетом лікар зможе виписати рецепт, а аптека - його погасити. НСЗУ відшкодовує аптекам вартість ліків як за електронним, так і за паперовим рецептом.

З початку війни 39 тис. пацієнтів погасили 135 тис. рецептів за програмою реімбурсації. А НСЗУ сплатила аптечним закладам  майже 10,26 млн грн, з них за інсуліни - 7,25 млн грн.    

4. Інсуліни без доплат. Всі 47 препаратів інсуліну, включені  до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, – повністю безоплатні на період дії воєнного стану. Отже українці із цукровим діабетом, які мають рецепт, можуть отримувати інсулін без доплати.

В Тернопільській області від початку війни 5 тис. українців погасили майже 19 тисяч рецептів на інсуліни.   

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com