Про податкове законодавство в умовах сьогодення під час «гарячої лінії» у податковій службі області

odatkovaaaНещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Марія Мельник під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувалася із додзвонювачами щодо податкового законодавства в умовах сьогодення. Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

Питання: Чи є якесь послаблення для застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої групи під час війни?

Відповідь: Ні, застосування РРО/ПРРО під час дії воєнного стану є обов’язковим.

Звертаю увагу, що Закон України від 15 березня 2022 року №2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» передбачено відновлення проведення фактичних перевірок, а також обов'язок надати клієнтам можливість розрахунку платіжною картою.

Зауважу, що ДПС України створила чат-бот «StopViolationBot» для надання можливості споживачам інформувати податкову службу про виявлені порушення, зокрема, й порядку проведення розрахунків. Адже є багато випадків, коли відмовляють у розрахунках споживачам за товари/послуги POS-терміналом (електронними платіжними засобами).

Питання: Чи має право юрособа скористатися правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації та задекларувати кошти, отримані від здійснення господарської діяльності, які не були задекларовані підприємством та з яких не були сплачені відповідні податки і збори?

Відповідь: Скористатися правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації можуть фізичні особі, у тому числі самозайняті особи. Для юридичних осіб такої можливості немає.

Нещодавно Верховна Рада підтримала зміни до Податкового кодексу України, якими, в тому числі, продовжено процедуру одноразового добровільного декларування до 1 березня 2023 року. Раніше передбачалося, що терміни проведення кампанії – до вересня 2022 року.

Питання: Яким чином контролюючий орган повідомляє платника податків про відмову у наданні податкової знижки, визначеної платником у податковій декларації?

Відповідь: Контролюючий орган при встановленні порушень повідомляє платника податку про відмову у наданні/зменшенні суми податкової знижки, визначеної платником у податковій декларації про майновий стан і доходи, шляхом вручення йому акту перевірки та податкового повідомлення-рішення.

Питання: Днями було оновлену декларацію екологічного податку, суть змін? За який період необхідно звітувати за оновленими формами?

Відповідь: Так, саме в оновленій декларації можна буде вказувати інформацію щодо місцезнаходження об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, що використовуються такими платниками, з використанням Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, який передбачає зазначення 19 символів. Наказ набрав чинності з дня його офіційного опублікування, а саме 16.08.2022. Відповідно вперше звітувати за новою формою платники екоподатку мають за результатами 4 кварталу 2022 року.

Питання: Придбане з ПДВ майно знищене під час воєнного стану. Чи буде право на бюджетне відшкодування?

Відповідь: Суми податку на додану вартість, включені до складу податкового кредиту при здійсненні операцій з придбання товарів, які у подальшому були знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного стану, не включаються до обрахунку суми бюджетного відшкодування та зараховуються до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду до її повного погашення. Це передбачено підпунктом 69.29 підрозділу 10 Розділу ХХ Податкового кодексу України.

Питання: На розрахунковий рахунок фізичної особи – підприємця отримана сума кредиту: чи буде дохід?

Відповідь: Пунктом 177.1 ст. 177 Податкового кодексу України передбачено, що оподаткуванню підлягають доходи фізичних осіб – підприємців, які отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності.

Враховуючи те, що отримання фізичною особою – підприємцем кредиту відповідно до умов договору підлягає обов’язковому поверненню у визначені строки, то протягом дії договору кредиту сума кредиту не включається до складу доходу суб’єкта господарювання. При цьому слід зазначити, якщо сума кредиту не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до складу доходів фізичної особи – підприємця та оподатковується на загальних підставах. 

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com