Податкові перевірки: продовження мораторію та відновлення за Законом №3219

perevirkaУ Головному управлінні ДПС у Тернопільській області нещодавно відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо податкових новацій у проведенні перевірок. На запитання платників податків відповідав начальник управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Тернопільській області Віктор ПРИТУЛА. Багато запитань під час «гарячої лінії» було щодо продовження мораторію та відновлення податкових перевірок. Адже з 1 серпня 2023 року запрацював Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким передбачено перехід країни на довоєнне оподаткування.

У телефонному режимі запитували, кому готуватися до планових перевірок. Саме планові податкові перевірки з 1 серпня 2023 року для більшості платників податків не загрожують. Вичерпний перелік платників, яких має бути внесено до плану-графіка проведення документальних планових перевірок, указано в новому п. 69.35 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України:

- платники податків, які провадять діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;

- платники податків, які провадять діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

- платники податків, які надають фінансові, платіжні послуги.

На сьогодні цей перелік платників є тимчасовим на період із 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України.

Для решти платників податків продовжує діяти мораторій. Посадовець запевнив додзвонювачів, що документальні та фактичні перевірки під час дії воєнного стану проводяться за наявності безпечних умов для проведення перевірки, а саме: безпечного доступу, допуску до територій, приміщень та іншого майна, що використовуються для провадження господарської діяльності та/або є об’єктами оподаткування, або використовуються для отримання доходів (прибутку), або пов’язані з іншими об’єктами оподаткування таких платників податків. Документальні перевірки, що були розпочаті та не завершені до 24 лютого 2022 року, крім перевірок, для яких встановлено мораторій, поновлюються на невикористаний строк. Віктор Притула також нагадав, що з 1 жовтня 2023 року за не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО, невидачу відповідного розрахункового документа, проведення операцій із використанням ПРРО/РРО на неповну суму вартості проданих товарів чекає фінансова відповідальність. «Розмір штрафних санкцій становить 25 відсотків вартості проданих із порушеннями товарів, наданих робіт чи послуг. Якщо таке порушення вчинено вперше. За кожне ж наступне правопорушення штраф збільшиться удвічі і складатиме 50 відсотків вартості проданих із порушеннями товарів, наданих робіт чи послуг», – консультував фахівець. Додзвонювачі отримали фахові відповіді на всі запитання щодо заявленої тематики.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com