Якщо ваш банк — банкрут. Як під час війни повернути втрачений депозит

deposit maximum business 245 197 pxВідшкодування вкладів збанкрутілих банків відтепер можна отримати через “Дію”. Таке нововведення днями презентувало Міністерство цифрової трансформації. Урядовці запевняють, що зробили процес повернення коштів максимально простим і зрозумілим. А гроші вкладників мають приходити на картку впродовж трьох днів. Чи з усіх банків-банкрутів можна так повернути кошти? Та що відбувається з депозитами українців під час війни, з’ясовував Центр громадського моніторингу та контролю.

Розміри депозитів зростають

 Незважаючи на повномасштабне вторгнення Росії, депозити українців продовжують зростати. За даними Фонду гарантування вкладів, лише впродовж серпня цього року кількість грошей на банківських рахунках збільшилась на 5 мільярдів гривень. Тож нині депозити у національній валюті сягають 718,5 мільярдів гривень, а в іноземній — 396,5 мільярдів гривень в еквіваленті. Наразі існує кілька варіантів, як можна отримати виплату вкладу зі збанкрутілого банку. Найбільш поширений — це особисто звернутися до найближчого відділення банку-агента з паспортом та ідентифікаційним кодом й отримати кошти. Можна також зателефонувати до одного з п’яти банків-агентів: ПриватБанку, Укргазбанку, ПУМБ, Банку “Південний”, Таскомбанку. Далі потрібно пройти ідентифікацію особи та зазначити рахунок, на який хочете отримати кошти. Третій варіант, який днями презентувало Міністерство цифрової трансформації — зробити повернення коштів через застосунок “Дія”.

3,2 мільярдів гривень — для виплат

Перевагою такого варіанту урядовці називають простоту та швидкість. Мовляв, людині навіть не потрібно виходити з дому, а всю процедуру можна зробити за кілька хвилин та кілька кліків мишкою. Щоб подати заяву на отримання коштів, потрібно насамперед оновити застосунок “Дія” до останньої версії. Після — зайти в розділ послуг і вибрати “Повернення вкладів”. Обрати із переліку банк, у якому мали рахунок. Якщо є вклади в кількох збанкрутілих банках, то заяву по кожному з них потрібно буде оформлювати окремо. “1,4 мільйонів рахунків, 3,2 мільярдів гривень, які є для виплат, і це послуга для вкладників 34 збанкрутілих банків”, — заявив під час презентації послуги в  Медіацентрі Україна — Укрінформ віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Вкладники 7 банків отримують повну компенсацію

 

Після початку повномасштабного вторгнення в Україні перестали працювати 7 фінансових установ: Сбербанк Росії, Промінвестбанк, Мегабанк, Банк Січ, Форвард Банк, Айбокс Банк та Укрбудінвестбанк. Людям, які втратили кошти в цих банках, повністю компенсують їхні внески  разом з відсотками, незалежно від того, якою була сума. Адже на час дії в Україні воєнного стану та протягом трьох місяців після його скасування чи припинення — на вклади фізичних осіб поширюються 100% гарантії. Щодо решти 27 банках, які припинили роботу до 24 лютого 2022 року, виплати будуть

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com