Кому подякувати, що бюджет українських міст зменшились на 30%, а ПДФО передали тим, хто купує яйця по 17 грн

IMG 9786 1Бюджети українських міст обікрали на 30 %. Нардепи підтримала у другому читанні законопроєкт №10037, яким переспрямовує податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) з забезпечення військових з місцевих до державного бюджету. Цим же законом з нового року акциз на дорожній збір буди йти не в місцеві, а в загальний бюджет. За ці кошти громади купували та передавали фронт військове обладнання, техніку, дрони, форму, автомобілі та інше. Хтось більше, хтось менше. Різні громади по різному допомагали. Тепер українські міста не лише не зможуть допомагати збройним силам, а й можуть стикнутись з невиплатою зарплат бюджетникам. Активісти, які організовували мітинги під міськими та обласними радами «Гроші на ЗСУ в ПЕРШУ чергу», досягли свого. Військове ПДФО піде не на забезпечення потреб Збройних сил, а довготривалі проєкти, які невідомо чи будуть реалізовані. Бо потрапило у руки тих, хто купує курячі яйця по 17 грн та витрачає мільйони на телемарафон.

Плани уряду на ПДФО: у 4 кварталі 2023 року на потреби ЗСУ не піде нічого

Стало відомо, як уряд планує використати кошти, відібрані у місцевих бюджетах.

З 1 жовтня по 31 грудня 2023 року: 50 % - Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України на здійснення заходів із закупівлі спеціальної техніки та обладнання. 50 % - Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості України на виконання державних цільових програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, розроблення, освоєння і впровадження нових технологій, нарощування наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення. Таким чином у 4 кварталі цього року на потреби ЗСУ не піде нічого (амуніція, автомобілі, обігрівачі, буржуйки і тисячі інших потрібних предметів побуту для військових!). Лише почнеться тривалий, який буде йти  не один місяць, процес закупівлі дронів.

У 2024 на потреби військових лише 10 % ПДФО

У 2024 році військове ПДФО буде розподілено так: 45% - Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації  (нібито на дрони). 45% - Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості  для розгортання виробництва боєприпасів та зброї. 10% - розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО. Тобто лише 10 % військового ПДФО надійдуть безпосередньо у військові частини, 90 % - буде освоювати Держспецзв’язок та Міністерство стратегічних галузей промисловості.

Активістів використали

Активістів руху «Гроші на ЗСУ в ПЕРШУ чергу» чітко віпрацювали свою програму. Вони створили масову картинку для центральних ЗМІ, що місцеві ради мало допомагають фронту. Вимагали, щоб всі гроші місцевих бюджетів йшли на потреби ЗСУ. І місцеві ради скорочували або згортали витрати по всім статтям і централізовано купували техніку та обладнання для військових частин. Тепер військовий ПДФО забрали з місцевих бюджетів, місцеві ради не можуть централізовано допомагати фронту. Тепер військові залишаться взагалі без допомоги. Без старлінків, автомобілів, обігрівачів, засобів захисту. А самим активістам «Гроші на ЗСУ в ПЕРШУ чергу» залишається одне: пікетувати та вимагати звіти від Кабінету Міністрів України.

Як голосували нардепи з Тернопільщини?

Цікаво, що народні депутати від Тернопільщини, які балотувалися у Верховну Раду під гаслами підтримки розвитку своїх громад у своїй більшості підтримали законопроєкт, який знищує місцеве самоврядування. Проголосували «за» Ігор Василів, Володимир Гевко, Іван Чайківський, Іван Калаур. Взагалі не голосували Андрій Богданець та Микола Люшняк.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com