Тернопільська мерія профінансувала ЗСУ на 184 млн, а не на 60 млн, як написали журналісти Forbes

Forbes fake 2 1 1Місяць назад, у жовтні 2023 року, зʼявилась інформація, що російський олігарх Магомет Мусаєв, власник російського відділення Forbes, купив всю глобальну медіагрупу Forbes. У тому числі й українське відділення.

Мусаєва називають «гаманцем Путіна». І відразу з’явилася стаття «Клумби проти дронів». Таким чином, Forbes-Україна, як і її підрозділи в інших країнах, перетворилася на чергову медійну площадку для поширення московських ІПСО. І за дивним збігом обставин декілька днів тому росіяни у інформаційному просторі України провели чергову ворожу ІПСО (інформаційно-психологічну операцію) щодо дискредитації місцевого самоврядування. Видання Forbes оприлюднило дослідження «Клумби проти дронів», в якому нібито проаналізували, що міські ради займалися лише благоустроєм, а не допомогою Збройним силам. Журналісти намалювали красиву інфографіку, де порівняли, скільки коштів йде на армію, а скільки на благоустрій. Зрозуміло на армію – значно менше. У чому ж тут провокація і московське ІПСО?

По-перше. Цифри взяли «з повітря»

Журналісти оприлюднили графу «видатки на сили оборони в міському бюджеті», які в рази менші ніж в реальності. Візьмемо приклад Тернополя. Журналісти стверджують, що на сили оборони Тернопільська міська рада виділила лише 61 млн грн. Насправді лише з початку року на «Програму забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільської  громади» виділили понад 184 млн грн. А на минулій сесії додатково виділили ще 22,2 млн грн. І це лише по одній Програмі. Загалом в Тернополі вперше в Україні створили реєстр допомоги ЗСУ. Десятки мільйонів гривень направлені безпосередньо на рахунки військових частин. Також 80 % товарів, техніки, обладнання, які міська рада Тернополя купує через тендери, йдуть на потреби ЗСУ. І це не враховуючи програми підтримки військовослужбовців і їх сімей -  «Турбота», «Доступне житло» та «Здоров’я громади. До речі видання Forbes визнало, що брала цифри «з повітря». Ось як вони це пояснили: окремі статті видатків не брались до уваги через неможливість визначити з відкритих джерел, яка саме частина цих видатків пішла на безпосередню допомогу військовим на фронті. Якщо міські адміністрації нададуть документи, що гроші витрачені безпосередньо на ЗСУ, редакція оновить дані. Тобто самостійно зайти на сайти міських рад та взяти коректні цифри журналісти чомусь не хочуть. такі статті видатків не брались до уваги через неможливість визначити з відкритих джерел, яка саме частина цих видатків пішла на безпосередню допомогу військовим на фронті. Якщо міські адміністрації нададуть документи, що гроші витрачені безпосередньо на ЗСУ, редакція оновить дані.

По-друге. Спеціальний удар по місцевому самоврядуванню

Матеріал «Клумби проти дронів» - це замовний матеріал, мета якого очорнити місцеве самоврядування в України. Подумайте хто хоче цього? Можливо той, хто найбільше краде? Бо саме українські міста максимально підтримують Збройні сили України. Незважаючи на те, що з місцевих бюджетів вилучили військовий податок з фізичних осіб (військове ПДФО), міста продовжують закривати потреби армії.

У Тернополі поширюють ІПСО «гаманця Путіна»

Практично відразу статтю «Клумби проти дронів» почали активно поширювати тернопільські ЗМІ і окремі «журналісти». Без жодного аналізу, просто передрукували ІПСО «гаманця Путіна». Схожа ситуація й по іншим містам України. Тому можна з впевненістю говорити, що ця кремлівська інформаційна пропаганда вдалася.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com