На землі і на морі: як Україна знищує російський Чорноморський флот

cikavi fakty chorne moreУкраїні вдалося перехопити ініціативу в Чорному морі і змусити ворога ховати військові кораблі. Про це днями заявив Володимир Зеленський. Лише впродовж листопада Сили оборони України вразили 3 ворожі судна. Загалом же, кількість пошкоджених та потоплених військових суден Росії — перевищила 30. Щоправда, іноземні кораблі, що йдуть до українських портів, досі в небезпеці, адже їх все ще обстрілюють. Та й загроза ракетних атак по українській території із Чорного моря — зберігається. То що ж відбувається у Чорному морі та чого очікувати у майбутньому, з’ясовував Центр Громадського моніторингу та контролю.

Удар за ударом

“Вперше у світі саме в Чорному морі почав діяти флот морських дронів — український флот. Хочу відзначити й те, що тепер — як один із головних результатів наших дій — Росія не здатна використовувати Чорне море, як плацдарм для дестабілізації інших регіонів світу”, — про таке днями під час Саміту Парламентської асамблеї організації Чорноморського економічного співробітництва заявив Президент України Володимир Зеленський. Заявам передувала низка перемог України у регіоні. Від початку російського вторгнення 24 лютого 2022 року Україна змогла знищити чи пошкодити 33 ворожі військові судна. Першим був малий ракетний корвет “Великий Устюг”, який Сили оборони України вивели з ладу 7 березня 2022 року. Далі — великий десантний корабель “Саратов”: його поцілили і потопили просто в порту окупованого Бердянська. І звісно — флагман російського флоту крейсер “Москва”, що пішов на дно 13 квітня минулого року через ураження двома ракетами “Нептун”. Потоплення “Москви” проклало шлях для звільнення  острова Зміїний. Та й після цього російські війська та техніка продовжували зазнавати ушкоджень у Чорному морі ледь не щомісяця: і у 2022, і у 2023. Вже 11 вересня цього року Головне управління розвідки МОУ відзвітувало, що Україна після 8 років окупації повернула під свій контроль бурові платформи “Петро Годованець”, “Україна”, а також “Таврида” та “Сиваш”. Йдеться про так звані “вишки Бойка”, які знаходяться неподалік узбережжя окупованого Криму. Бійці ГУР демонтували з платформ розвідувальне обладнання, зокрема, радіолокаційну станцію “Нива”, яка відслідковувала всі події у Чорному морі. А 22 вересня українці вдарили по Штабу Чорноморського флоту РФ в Севастополі, знищивши 34 ворожих офіцери. У листопаді Україна вразила 3 російські кораблі. Зокрема, пошкодила малий ракетний корвет “Аскольд”, який перебував на суднобудівному заводі в Керчі.

Флот перетворюється на металобрухт

Дуже неприємна новина для росіян — не можуть почуватися в безпеці ні в одному із захоплених українських портів. Адже Україна вражає їхні судна все далі і далі вглиб окупованих територій. Крім того, пошкоджені кораблі окупанти не здатні ремонтувати, не вивівши їх із Чорного моря. А поки триває повномасштабна війна, зробити цього РФ не може. “Всі ті кораблі, які нині є в складі Чорноморського флоту, будувалися поза півостровом. Фактично, крім малих ракетних корветів, спроможності до відновлення мінімальні. Підводні човни теж будувалися в Санкт-Петербурзі, без згоди Туреччини завести їх туди на ремонт не можна буде. Кожна втрата, яку Сили Оборони України завдають Чорноморському флоту, є для РФ непоправною”, — пояснив український військовий експерт Микола Бєлєсков. За його словами, навіть не пошкоджені кораблі Чорноморського флоту, якщо не будуть ставати на ремонт, з часом будуть перетворюватись на металобрухт. Тож Чорноморський флот потроху рухатиметься до занепаду.

Наступний етап — топити кораблі в Новоросійську

Чи означає це, що українське узбережжя вже поза небезпекою? Ні, Росія і досі може ускладнювати нашу морську торгівлю. Крім того, все ще має судна, з яких запускає ракети по території України. Але своїми діями у Чорному морі наші Сили Оборони повністю зняли загрозу морської блокади наших портів та створили кращі умови для так званого “зернового коридору”. За словами військового експерта, успіхи України на морі є одними з найбільших, яких вдалося досягти з 24 лютого минулого року. Наступний етап для нас — топити російські кораблі в Абхазії та Новоросійську, куди їх перебазовує РФ. Якщо досягнемо цієї мети, це буде чергова ліквідація Чорноморського флоту Росії, певен Бєлєсков.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com