Бюджет Тернополя-2024: на допомогу ЗСУ вже запланували понад 190 млн, а більше 800 млн! вже передали у вигляді ПДФО

nadalzsyyТернопільський бюджет-2024 можна назвати бюджетом допомоги ЗСУ, підтримки поранених та загиблих Героїв. 190,2 млн грн передбачено на потреби наших захисників та захисниць по програмі підтримки обороноздатності. Крім того тернопільська громада направила майже 800 млн грн. (майже ¼) до державного бюджету у вигляді ПДФО для підтримки військових частин, податок, який раніше потрапляв у місцеві бюджети.

Програма обороноздатності

Програма «Обороноздатність на 2024 рік» це основна програма, яка буде забезпечувати підтримку Захисників, які зараз воюють на фронті. Спочатку у на цю програму було передбачено понад 63 млн грн, однак, з особистої ініціативи міського голови Сергія Надала, збільшено фінансування програми до 190, 2 млн грн. Це стартова сума, бо протягом року ця сума буде збільшуватися, у разі надходження  коштів по результатам виконання бюджету протягом року. В першу чергу, кошти по цій Програмі підуть на придбання обладнання для захисників, техніки, військової амуніції, інструментів, надання грошової допомоги для військовослужбовців, їх лікування та реабілітація, роботу виїзної стоматології. Також величезну суму, майже 800 млн, вилучено з міського бюджету для підтримки безпосередньо військових частин.

Програма «Турбота» - майже 20 млн

Підтримка військових буде фінансуватися й з інших програм. Так затверджена Програма «Турбота». Вона передбачає соціальний супровід поранених Героїв, які повернулись до нашої громади, їх лікування і реабілітацію, супровід їхніх сімей та родин сімей загиблих або поранених Героїв.

Так, на реалізацію даної Програми передбачено кошти  в  сумі 19 539,2 тис.грн. з них на:

  • щомісячну грошову допомогу членам сімей загиблих (померлих) та пропалих безвісти  Захисників та Захисниць України;
  • надання соціальних послуг з  використанням  механізму соціального замовлення;
  • надання одноразової грошової допомоги та адресної грошової допомоги для  часткової  компенсації  витрат  на  оплату  ж/к послуг;
  • надання щомісячної грошової допомоги військовослужбовцям, які мають  статус  особи з інвалідністю І чи ІІ групи  внаслідок війни;
  • компенсацію фізичним особам, що надають соціальні послуги з догляду тощо.

60% всього міського бюджету на зарплати лікарів, вчителів та інших бюджетників

У проєкті бюджету на 2024 рік на заробітну плату з нарахуваннями спрямовано понад 60% бюджету – більше 1 млрд. 617 млн. грн. Зарплати бюджетникам поки що передбачені на 11 місяців. Причина такого рішення – державний бюджет не передбачає кошти бюджетникам в повному об’ємі. Після індексації зарплат (підняття мінімальної зарплати), держава забезпечує свою частину виплат лише на 50 %.

Соціальний захист

На утримання установ соціального захисту та соціального забезпечення  Тернопільської  міської територіальної  громади  на  2024 рік  планується  направити кошти  в сумі 212 091 млн грн. Це витрати на допомогу соціально незахищеним тернополянам – пільги пенсіонерам, кошти інвалідам, дітям-інвалідам. Ця сума майже дорівнює тим коштам, які підуть на підтримку армії по програмі обороноздатності - 190,2 млн грн.

Утримання Тернополя

У проєкті нового бюджету на капітальні ремонтні роботи виділено  найменшу за 13 років суму – 20 млн грн. З них на запланований капітальний ремонт житлового фонду – 15 млн, а 5 млн піде на Програму проведення ремонтів житла на умовах спів фінансування. На утримання міста також виділено рекордно малу суму – трохи більше 398 млн грн. Утримання міста – це не лише поточні ремонти тротуарів, прибудинкових територій, міжквартальних проїздів та доріг. Це утримання та поточний ремонт мереж зовнішнього освітлення, зелених насаджень, інженерних мереж. Утримання кладовищ та парків. Прибирання міста протягом року. Без цих мінімальних витрат просто не можливе нормальне функціонування міста. 

Оплата енергоносіїв

Витрати на оплату енергоносіїв завжди були однією з найбільших частин міського бюджету. На 2024 рік на оплату енергоносіїв передбачено майже 272 млн грн. Це витрати на опалення шкіл, дитячих садочків, медичних закладів, адміністративних будівель тощо. Планування видатків на енергоносії проводилося виходячи з показників  споживання та  відповідно до діючих тарифів. Потенційно сума може збільшитися. Таким чином Тернопільський бюджет-2024 передбачає максимально можливі витрати на допомогу Збройним силам, родин військових, їх соціальний захист. Інші статті бюджету профінансовані мінімально, щоб забезпечити нормальне функціонування міста.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com