Компенсують не все. Що зміниться в державній програмі єВідновлення?

vidnovlennyaНа початку січня родина з Київщини першою змогла придбати за державний кошт  нову оселю, замість зруйнованої росіянами. Їхній сучасний таунхаус у Гостомелі окупанти знищили у 2022 році. Сім’я обрала новий будинок у сусідній Бучі. Оплатять його житловим сертифікатом, який отримали завдяки програмі єВідновлення. Родин, що мають от-от в’їхати в нове житло, яке придбали за житловий сертифікат, більшає з кожним днем. Ще більше тих, кому державна програма покриває ремонт пошкоджених росіянами осель. Щоправда, на єВідновлення чекають певні зміни. Чого саме торкнуться, з’ясовував Центр громадського моніторингу та контролю. 

Почекати російських репарацій 

16 січня Кабінет міністрів обмежив площу знищеного чи пошкодженого житла, за яке можна отримати компенсацію. Відтепер, держава покриє ремонт чи відновлення 150 метрів квадратних, якщо йдеться про квартиру. Та 200 метрів квадратних, якщо про будинок садибного типу, садовий або дачний дім. Якщо ж оселя, яку зруйнували або пошкодили росіяни, була більшою, то в майбутньому збитки за решту площі можуть компенсувати з інших джерел, зокрема, за рахунок російських репарацій.

Серед інших новацій Кабміну — спрощення застосування житлових сертифікатів. Це цифрові документи, які гарантують зобов'язання держави профінансувати придбання нового житла на заміну зруйнованому. За житлові сертифікати можна купити будь-яку оселю: і на первинному, і на вторинному ринку. Але раніше, щоб скористатися заброньованими за сертифікатом коштами, потрібно було анулювати право власності на знищену домівку. Із нововведення Уряду цей процес має піти швидше.  Адже припинити право власності можна буде за допомогою витягу з Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

5,8 млрд гривень — на відновлення житла цьогоріч

Вже понад 35 тисячам українських родин держава виплатила на 3,2 млрд грн компенсації за пошкоджене житло. Такі дані озвучив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його інформацією, за цим напрямком програми єВідновлення  від українців надійшло вже понад 67 тисяч заявок. Найбільше з Харківщини, Київщини та Миколаївщини. Ще 8,4 тисяч заявок зареєстрували від людей, оселі яких росіяни знищили повністю. “Згенеровано понад 2 тисячі житлових сертифікатів на майже 3,7 млрд грн. Понад 540 сертифікатів вже заброньовано. Це означає, що їхні власники скоро придбають своє житло”, пояснив очільник українського Уряду. Крім того, на 2024 рік у Фонді ліквідації наслідків збройної агресії на програму єВідновлення передбачили 5,8 млрд грн. Але, за прогнозами Мінвідновлення, додатково для виплати компенсацій буде потрібно близько 10 млрд грн. Програма єВідновлення стартувала 10 травня 2023 року. Тоді компенсацію до 200 тис. грн на ремонт почали отримувати власники пошкоджених домівок. Вже з грудня минулого року розпочалися виплати на капітальний ремонт: максимум 350 тисяч грн для квартири та 500 тисяч грн для приватного будинку. Також з 27 грудня 2023 року стартувала видача житлових сертифікатів у "Дії". А з 1 січня 2024 року компенсацію за пошкоджене житло почали виплачувати українцям, які відремонтували його власним коштом. За матеріалами Центру громадського моніторингу та контролю.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com