Небезпечна допомога друзям для жителів Тернопільщини

internetЗа допомогою до правоохоронців звернулася 22-річна жителька Кременецького району. Вона повідомила, що невідомі особи зламали її акаунт в одній із соціальних мереж. Зловмисники надіслали повідомлення від імені заявниці знайомій із проханням позичити кошти.
Як результат – подруга перерахувала понад 4000 гривень. 37-річна мешканка Байковецької громади та 28-річна тернополянка розповіли, що не перевірили вірогідність меседжа, отриманого від товаришок. Потреба у матеріальній допомозі виявилася неправдивою, а доступ до облікових записів отримали шахраї. Одна здійснила транзакцію більше ніж 4000 гривень, інша – 16 000 гривень. Лише за деякий час усі потерпілі зрозуміли, що стали жертвами аферистів. За фактом шахрайства слідчі відкрили кримінальні провадження відповідно до статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Поліцейські вживають усіх необхідних заходів, аби встановити винних осіб. Вкотре правоохоронці застерігають жителів області, як не потрапити у таку шахрайську пастку:
• зателефонуйте знайомому за номером телефону, який ви точно знаєте, а не за тим, що вказаний в обліковому записі. Пам’ятайте: якщо аферист зламав акаунт, то міг змінити номер телефону в профілі;
• запитайте товариша про те, що можете знати тільки ви – таке питання одразу викриє зловмисника;
• зверніться до спільних знайомих і запитайте, чи не отримували вони подібних повідомлень від людини, яка просить фінансову допомогу. Як правило, шахраї одночасно роблять розсилку багатьом підписникам зламаної сторінки.
Щоб захистити свій обліковий запис у соціальних мережах необхідно:
• створити надійні й складні паролі. Не використовуйте один пароль на декількох ресурсах;
• встановіть двофакторну аутентифікацію всюди, де є така можливість;
• не переходьте за сумнівними посиланнями, навіть якщо вони надійшли від друга. Якщо акаунт зламали, шахраї можуть розсилати посилання, за якими ховається вірус або фішинговий ресурс, який може отримати особисту інформацію незаконним шляхом.
Якщо ви постраждали від аферистів, телефонуйте на лінію «102» або самостійно зверніться у відділення поліції.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com