Поки вчені шукають ліки від COVID-19, важливими лишаються превентивні заходи – дотримання дистанції та носіння масок

вакцина 442231Щодня в Україні та світі фіксуються нові випадки зараження короновірусом. Станом на кінець липня у світі підтверджено понад 17 млн заражень, з них майже 69 тис. в Україні. Медики наголошують, що вірус вражає практично всі органи та системи і, на жаль, поки немає дієвих методів лікування COVID-19.

Провідні вчені по всьому світу, серед іншого українські, продовжують шукати ліки проти хвороби. В Україні чотири вітчизняні виробники отримали дозвіл Міністерства охорони здоров'я на проведення клінічних досліджень препаратів для терапії COVID-19. Зокрема, згідно наказу МОЗ №1138 від 14 травня випробування проводиться препаратів «Корвітин» та «Квертин» (виробник- ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ»). Про попередні результати випробувань розповіли вчені-національні координатори на прес-конференції.

Завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Ольга Голубовська наголошує, що всі противірусні препарати, які зараз використовуються у лікарнях, мають неспецифічну дію на вірус, і сумнівається, що вони матимуть яскраво виражений ефект. За її словами, на сьогодні головне завдання перед лікарями - якомога раніше фіксувати захворювання, щоб запобігти появі тяжких форм протікання хвороби, особливо у пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, із зайвою вагою, цукровим діабетом тощо.

Препарати рослинного походження «Корвітин» та «Квертин» (діюча речовина – кверцетин) здатні захищати клітини від загибелі і зменшувати агресивну імунну відповідь, яка спостерігається у пацієнтів з коронавірусом.

Попередні результати випробування демонструють позитивний їх вплив на перебіг хвороби, адже всі пацієнти, що їх отримували, одужали. Водночас дослідження продовжаться, планується застосування лікарських засобів у лікуванні 200 пацієнтів в різних регіонах України.

"Це не препарат специфічної терапії, не противірусний засіб. Це препарат, який впливає на основну ланку механізму розвитку патологічних змін. Коронавірусна хвороба є системною - виникає так зване ураження судин по-простому, або ендотеліальна дисфункція по-науковому. Вражаються практично всі органи і системи. Препарат, який сьогодні обговорюється, має дві важливі властивості для лікування хвороби - впливає на прогресування розвитку ендотеліальної дисфункції і є імуномоделюючим засобом, пригнічуючи розвиток імунологічних реакцій, які називаються цитокіновими штормами, і які викликають найважчі ураження", - розповіла Ольга Голубовська. Вона додала, що суспільство скептично ставиться до дії препаратів на рослинній основі, хоча існують ефективні протипухлинні рослинні препарати.

За словами завідувача кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації Національного фармацевтичного університету Ігоря Зупанця лікарські засоби "Квертин" і "Корвітин" зареєстровані в Україні і мають великий досвід клінічного використання при серцево-судинній патології. Він зауважив, що за кордоном ці препарати вважаються біологічно активними добавками. «Препарат добре вивчений і має протизапальну дію... Ми побачили, що не було побічних ефектів, препарат безпечний, прослідковувалася позитивна динаміка симптомів захворювання. Пацієнти суб’єктивно почувалися краще, і це дозволяло робити висновок про покращення їх самопочуття", - повідомив Ігор Зупанець.

Крім того, вчені акцентують увагу на тому, що підвищення температури повітря і спека не зменшують поширення COVID-19. Ольга Голубовська також зауважила, що поки немає чітких даних про повторне інфікування на коронавірусну хворобу через короткий проміжок часу.

Крім того, у світі активно обговорюють використання препарату під назвою «Ремдесевір». Лікарський засіб був спочатку розроблений Gilead Sciences для боротьби з лихоманкою Ебола, а пізніше показав ефективність у боротьбі з коронавірусом. У кінці липня продаж препарату дозволила Європейська Комісія. Раніше про придбання «Ремдесевіру» заявили Сполучені Штати Америки. Українське Міністерство охорони здоров’я також підтвердило, що веде перемовини про можливість закупівлі препарату.

Водночас, медики наголошують - поки немає дієвих методів лікування COVID-19 важливими лишаються превентивні заходи – дотримання дистанції та носіння захисних засобів. Відповідальність за своє здоров’я та оточуючих людей лежить на кожному з нас.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com