В Україні запускають відеопроєкт про читацькі біографії і критичне мислення

відродження Artboard 24 червня стартує новий освітній проєкт «Портрет читача замолоду». Це  –  серія відеоінтерв'ю про читання як стиль життя та інструмент розвитку критичного мислення, яку реалізує культурно-видавничий проєкт «Читомо».

Усього вийде 8 відео, в яких українські інтелектуали (письменники, перекладачі, літературознавці, громадські діячі) поділяться власними історіями про книжки та вплив читання на їхнє життя. Також автори проєкту запрошують усіх охочих ділитися у соцмережах власними історіями про значення книжок у житті. Розповіді можна викладати з хештегом #МояЧитацькаБіографія.

Ідея створення проєкту пов’язана з результатами тестування PISA. Це – Програма міжнародного оцінювання учнів, за якої оцінюється середнє вміння школярів рахувати, читати, розумітися на природничих та гуманітарних дисциплінах. Згідно з дослідженням PISA, 2018 року Україна посіла ступінь «нижче середнього» в читанні. В останні 3 роки ситуація схожа: майже третина учнів не досягає базового рівня читання.

Творці проєкту – команда медіа про книговидання та культуру читання «Читомо». Оксана Хмельовська, засновниця й головна редакторка, стала ведучою «Портрету читача».  

«Того ж 2018 року ми з командою нашого видання провели власне масштабне опитування Ukrainian Reading Publishing Data. Виявили приголомшливі факти: більшість українців не мають постійної звички читати книжки. Мало того, в структурі щоденних звичок перше місце посідає споживання «швидкого контенту» з соцмереж. Тобто українці поверхово сприймають прочитане, не заглиблюючись й не аналізуючи. Відтак цілі покоління втрачають навички до критичного мислення і як наслідок стають вразливими до маніпуляцій, фейків, неперевіреної інформації. Тому ми вирішили створити відео, в якому пояснюємо, як книжки здатні змінювати світогляд, наші звички та життя», – коментує Оксана Хмельовська.

«Портрет читача замолоду» – це спроба поглянути на відомих успішних людей саме як на досвідчених читачів, дослідити їхню читацьку біографію та вплив книжок на певні життєві рішення, позицію, світогляд. А також через флешмоб #МояЧитацькаБіографія залучити до ширшої дискусії блогерів, письменників, видавців і самих читачів.

«Міжнародний фонд «Відродження» тривалий час підтримував переклади класичних творів світової гуманітаристики, тож ідея промоції читання є частиною нашої програмної роботи. Ми  вважаємо, що культура читання є одним з головних інструментів розвитку критичного мислення. Тому дуже цікаво почути людей, які є читачами з досвідом. Сподіваємося, їхній приклад надихатиме й інших», – говорить Станіслав Лячинський, директор програми «Соціальний капітал» Міжнародного фонду «Відродження». 

Героєм першого відео проєкту став Євген Глібовицький, експерт зі стратегій, співзасновник “Громадського”, засновник компанії pro.mova та член наглядової ради Суспільного мовлення. Консультує політиків, бізнес і ГО в питаннях комунікації. Вважає, що читання – це як вміння бігати марафонські дистанції. Цей процес тренує концентрацію, вміння брати на себе відповідальність та навіть навички тайм-менеджменту.

Інтерв’ю з Євгеном Глібовицьким –  за лінком

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com