5 способів заготовити малину на зиму

консервація малинаМалина — ягода, яку обожнюють за соковитість, непередаваний солодкий смак і аромат. З неї роблять безліч заготівель на зиму. Нижче наведемо кілька цікавих рецептів, які допоможуть зробити запаси малини.

Небагато важливих порад

Щоб зібрати хороший продукт для заготівлі, дотримуйтесь наступних правил.

  • Ягоду бажано збирати безпосередньо з куща за сухої погоди. Інакше під час варіння малина розвалиться і варення буде надто рідким.
  • Якщо піднімаєте ягоди з землі і в них є жучки, позбутися їх можна, зануривши врожай на 20 хвилин у підсолену воду. Коли вони випливуть на поверхню, воду просто зливають.

Якщо волієте варити варення, нехай воно кипить не більше 10 хвилин. Так ви збережете максимум корисних компонентів малини.

Малина сушена

Цей варіант ідеально підходить тим, хто не хоче возитися із заготівлею ягід, витрачаючи багато часу. Для приготування потрібна стигла малина приблизно одного розміру. Її викладають на лист і відправляють в духовку за температури 50°C на 120 хвилин. Потім встановлюють температуру 60°C та витримують ще 15 хвилин. Після цього малину треба остудити й розкласти по банках. Забрати заготовку на зберігання можна в холодильник або в льох.

Заморожування

Для заморожування теж бажано взяти чисту суху малину приблизно одного діаметру. Ягоди укладають у невеликі пластикові ємності в один шар та відправляють у морозильну камеру. Після того, як вони дійдуть до потрібної кондиції, можна ссипати малину в окремі контейнери великими порціями. Взимку таку заготівлю використовують для приготування компоту, варення, начинки для пирогів.

Малинова пастила

Для приготування цієї страви потрібно взяти 1 кг малини та 500 г цукру. Сировину слід закип'ятити і уварювати її доти, доки обсяг не зменшиться вдвічі. Потім усю масу перетирають через сито чи збивають блендером. Важливо, щоб вийшло однорідне пюре. До цих цілей можна подивитися сучасні блендери у Тернополі. Вони різняться за потужністю та об'ємом чаші.

Пюре тонким шаром викладають на пергамент, вистелений на лист. Попередньо його необхідно промазати невеликою кількістю олії. Тримають пастилу у духовці за температури 60 °C середньому 4-5 годин.

Залишається остудити готовий продукт, нарізати шматочками, за необхідності просипати цукровою пудрою, скачати у невеликі рулетики та прибрати на зберігання у коробочкі чи пластикові контейнери. Їх, до речі, можна придбати на сайті магазину Алло в Тернополі. Зберігати малинову пастилу можна в холодильнику.

Желе

У цьому випадку беруть 1 кг малини, одну склянку води та 1 кг цукру. Воду та ягоди поєднують, проварюють на повільному вогні до отримання соку. Потім масу потрібно процідити. У сік всипають цукор і кип'ятять на повільному вогні загалом 30 хвилин. Рідину у гарячому вигляді розливають по банках. Після остигання вона перетвориться на ароматне желе.

Малина, перетерта з цукром

Процес приготування простий і нетрудомісткий. Але потрібно дотримуватися правила: чим вищою буде температура зберігання перетертої ягоди, тим більше цукру потрібно додати. Найчастіше беруть сировину у пропорціях 1 кг малини та 2 кг цукру. Два компоненти поєднують між собою і перетирають через сито, щоб позбутися дрібних зернят.

Готовий напівфабрикат розливають банками, щільно закривають кришками і прибирають на зберігання.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com