Останні новини

Останнім часом в області зареєстровано три спалахи сальмонельозу

сальмонелозОстаннім часом в області зареєстровано три спалахи сальмонельозу у побуті в Борщівському, Кременецькому та Теребовлянському районах. Постраждало 12 осіб, в тому числі 3 дітей.

Про це повідомляють в Головному обласному управлінні Держсанепідслужби.

Фахівцями Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» з’ясовано, що причиною спалахів послужила сальмонела. Даний збудник було виявлено як у хворих, так і в стравах (салат олів’є, майонез домашнього приготування, корзинки з плавленим сиром, млинці з домашнім сиром), що споживались та приготовленні з використанням качиних та курячих яєць.  Фактором  передачі  послужили  інфіковані  яйця, в яких також було виявлено сальмонелу. Організовано необхідний комплекс протиепідемічних заходів з метою локалізації та ліквідації вогнищ.

Що це за захворювання?

Сальмонельоз – інфекційне зоонозне захворювання із фекально-оральним механізмом передачі. Джерелом інфекції є тварини та птахи, особливо водоплавні. Сальмонели знаходяться в м’ясі та внутрішніх органах тварин і птахів. Епідеміологічна небезпека м'яса різко зростає при його подрібненні та зберіганні м'ясних страв у теплі. Забруднення м'яса сальмонелами може відбуватися ще за життя тварини чи під час і безпосередньо після забою, на етапах зберігання, транспортування, кулінарної обробки і реалізації.

Дуже небезпечними є яйця (гусячі, качині й курячі), які можуть бути інфіковані як при формуванні в яйцеводах птахів, так і через шкаралупу. Вважають, що 20 % курячих яєць заражені сальмонелами.

Основний шлях  – харчовий. У 96-98 % випадків інфікування пов'язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі.

Щоб не захворіти на сальмонельоз необхідно:

- під час приготування їжі для сирих продуктів і тих, які пройшли термічну обробку, використовувати різний посуд, ножі, столові прилади і обробні дошки;

- сире м’ясо зберігати окремо від готових страв;

- гусячі і качині яйця обов’язково піддавати термічній обробці;

- при використанні яєць в сирому вигляді, їх слід попередньо вимити;

- забезпечити якісну термічну обробку м’яса при приготуванні страв.

Погода
Погода у Тернополі
Погода у Києві

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Новини тернополян

Thumbnail Моє ім'я Галина звертаюсь до всіх небайдужих! Милі добрі люди! Всі у кого є серце і у кого є діти, і хто розуміє, що значить втратити кохану дитину - благаю: допоможіть!
Thumbnail Життя – це любов! Без любові немає життя, немає продовження роду. Любити і бути коханими – найбільше щастя, і іншого не треба!
Thumbnail 25 тернопільських медсестер за сприяння Тернопільського міськрайонного центру зайнятості отримали ваучери на підвищення кваліфікації за напрямом «Інформаційні технології в медсестринстві» в Тернопільському державному...
Thumbnail Ще до закінчення підрахунку голосів ні для кого вже не було таємницею, хто з кандидатів пройшов у другий тур, а хто так і залишився сидіти на лаві запасних.
Thumbnail Дев’ятикласники Тернопільської ЗОШ №8 побували на екскурсії в ТОВ «ОСП Корпорація «Ватра», яку організували фахівці Тернопільського міськрайонного центру зайнятості.
Thumbnail Фахівці Тернопільського міськрайонного центру зайнятості організували ярмарок вакансій ВП «Експлуатаційне вагонне депо Тернопіль» та ВП «Тернопільська дирекція залізничних перевезень» регіональної філії «Львівської...
Thumbnail Як краще пізнати себе? Як зрозуміти ближніх? Який в мене настрій? Що саме мені потрібно робити для саморозвитку? На ці та інші питання на березневому засіданні клубу «Час Z», що діє при...
Thumbnail 1000 і одна ідея для започаткування власної справи зацікавила безробітних тернополян, які відвідали клуб бізнес-подій, що діє у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості.
Thumbnail Наша Анютка тільки почала своє життя в березні 2014 року, а вже у вересні змушена була змінити свою затишну домашню колиску на лікарняне ліжко.