Останні новини

Останнім часом в області зареєстровано три спалахи сальмонельозу

сальмонелозОстаннім часом в області зареєстровано три спалахи сальмонельозу у побуті в Борщівському, Кременецькому та Теребовлянському районах. Постраждало 12 осіб, в тому числі 3 дітей.

Про це повідомляють в Головному обласному управлінні Держсанепідслужби.

Фахівцями Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» з’ясовано, що причиною спалахів послужила сальмонела. Даний збудник було виявлено як у хворих, так і в стравах (салат олів’є, майонез домашнього приготування, корзинки з плавленим сиром, млинці з домашнім сиром), що споживались та приготовленні з використанням качиних та курячих яєць.  Фактором  передачі  послужили  інфіковані  яйця, в яких також було виявлено сальмонелу. Організовано необхідний комплекс протиепідемічних заходів з метою локалізації та ліквідації вогнищ.

Що це за захворювання?

Сальмонельоз – інфекційне зоонозне захворювання із фекально-оральним механізмом передачі. Джерелом інфекції є тварини та птахи, особливо водоплавні. Сальмонели знаходяться в м’ясі та внутрішніх органах тварин і птахів. Епідеміологічна небезпека м'яса різко зростає при його подрібненні та зберіганні м'ясних страв у теплі. Забруднення м'яса сальмонелами може відбуватися ще за життя тварини чи під час і безпосередньо після забою, на етапах зберігання, транспортування, кулінарної обробки і реалізації.

Дуже небезпечними є яйця (гусячі, качині й курячі), які можуть бути інфіковані як при формуванні в яйцеводах птахів, так і через шкаралупу. Вважають, що 20 % курячих яєць заражені сальмонелами.

Основний шлях  – харчовий. У 96-98 % випадків інфікування пов'язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі.

Щоб не захворіти на сальмонельоз необхідно:

- під час приготування їжі для сирих продуктів і тих, які пройшли термічну обробку, використовувати різний посуд, ножі, столові прилади і обробні дошки;

- сире м’ясо зберігати окремо від готових страв;

- гусячі і качині яйця обов’язково піддавати термічній обробці;

- при використанні яєць в сирому вигляді, їх слід попередньо вимити;

- забезпечити якісну термічну обробку м’яса при приготуванні страв.

Погода
Погода у Тернополі
Погода у Києві

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Новини тернополян

Thumbnail «Людство вступило в еру надзвичайно емоційних навантажень. Ми можемо протистояти цьому лише, виховуючи волю, навчившись керувати емоціями і розумно переборювати так звані емоційні стреси». (П.К. Анохін,...
Зимовий табір у бібліотеці
Середа, 02 січня 2019
Thumbnail Не знаєте з ким залишити дитину на зимовик канікулах? Ваші діти в надійних руках - це зимовий денний табір у Тернопільській обласній бібліотеці для молоді. Табір діятиме для дітей віком від 7 до 10...
Thumbnail Щоб допомогти дітям у майбутньому професійному самовизначенні фахівці Чортківської районної філії Тернопільського обласного центру зайнятості зустрілися з вихованцями Родинного дому "Введення" для...
Thumbnail У приміщенні Тернопільського міськрайонного центру зайнятості відбувся міні-ярмарок вакансій для ТОВ «АТБ-маркет».
Thumbnail 1 грудня у м. Бучач відбулася благодійна акція по збору солодощів, яка є частиною масштабного проекту "Миколай про тебе не забуде!", що існує уже 7-ий рік!
Thumbnail Напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості представники соціальних служб, роботодавців, громадських організацій м. Тернополя і...
Thumbnail До виборів президента залишилося зовсім небагато часу і всі політичні сили так чи інакше почали готуватися до чергової дільби нашої країни.
Thumbnail 23 листопада 16:00 на вул. Руська біля «Зеленої церкви» тернополяни провели флешмоб в рамках кампанії «Зупинись, щоб вшанувати!» на підтримку державної ініціативи - Українського інституту національної пам’яті...
Thumbnail Жіночий Клуб «Гармонія» завітав до Байковецької об'єднаної територіальної громади. Виїзне засідання жіночого клубу «Гармонія» Тернопільського міськрайонного центру зайнятості відбулось 22 листопада.