fortuna gif

Останні новини

Останнім часом в області зареєстровано три спалахи сальмонельозу

сальмонелозОстаннім часом в області зареєстровано три спалахи сальмонельозу у побуті в Борщівському, Кременецькому та Теребовлянському районах. Постраждало 12 осіб, в тому числі 3 дітей.

Про це повідомляють в Головному обласному управлінні Держсанепідслужби.

Фахівцями Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» з’ясовано, що причиною спалахів послужила сальмонела. Даний збудник було виявлено як у хворих, так і в стравах (салат олів’є, майонез домашнього приготування, корзинки з плавленим сиром, млинці з домашнім сиром), що споживались та приготовленні з використанням качиних та курячих яєць.  Фактором  передачі  послужили  інфіковані  яйця, в яких також було виявлено сальмонелу. Організовано необхідний комплекс протиепідемічних заходів з метою локалізації та ліквідації вогнищ.

Що це за захворювання?

Сальмонельоз – інфекційне зоонозне захворювання із фекально-оральним механізмом передачі. Джерелом інфекції є тварини та птахи, особливо водоплавні. Сальмонели знаходяться в м’ясі та внутрішніх органах тварин і птахів. Епідеміологічна небезпека м'яса різко зростає при його подрібненні та зберіганні м'ясних страв у теплі. Забруднення м'яса сальмонелами може відбуватися ще за життя тварини чи під час і безпосередньо після забою, на етапах зберігання, транспортування, кулінарної обробки і реалізації.

Дуже небезпечними є яйця (гусячі, качині й курячі), які можуть бути інфіковані як при формуванні в яйцеводах птахів, так і через шкаралупу. Вважають, що 20 % курячих яєць заражені сальмонелами.

Основний шлях  – харчовий. У 96-98 % випадків інфікування пов'язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі.

Щоб не захворіти на сальмонельоз необхідно:

- під час приготування їжі для сирих продуктів і тих, які пройшли термічну обробку, використовувати різний посуд, ножі, столові прилади і обробні дошки;

- сире м’ясо зберігати окремо від готових страв;

- гусячі і качині яйця обов’язково піддавати термічній обробці;

- при використанні яєць в сирому вигляді, їх слід попередньо вимити;

- забезпечити якісну термічну обробку м’яса при приготуванні страв.

Погода
Погода у Тернополі
Погода у Києві

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Новини тернополян

Thumbnail Борщівчанка Галина Худа за освітою фахівець з організації та ведення фермерського господарства, деякий час працювала менеджером у сфері торгівлі, а згодом у фермерському господарстві на посаді...
Thumbnail У конференц-залі Будинку праці, що в Тернополі, відбувся семінар із соціальними партнерами на тему: «Сприяння розвитку малого підприємництва».
Thumbnail Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO оголошує додатковий конкурсний набір в рамках Школи місцевого самоврядування DESPRO – 2018.
Презентація ТОВ "АПБ Топаз"
Понеділок, 13 серпня 2018
Thumbnail 10 серпня 2018р. сектором рекрутингу Тернопільського міськрайонного центру зайнятості було проведено презентацію ТОВ "АПБ Топаз", куди були запрошені 6 осіб.
Thumbnail Онлайн-курс «Недискримінаційний підхід у навчанні», розроблений  ГО «Студена» у партнерстві з освітньою платформою EdEra, розповість вчителям, батькам та всім небайдужим про те, як боротись з нерівністю, цькуванням...
Thumbnail На пляжі «Циганка» Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення організував відкритий турнір з пляжного волейболу, у якому взяли участь 4 команди.
Thumbnail В приміщенні Тернопільського міськрайонного центру зайнятості фахівці сектору рекрутингу провели міні-ярмарок вакансій для ФОП Бучний Іван Володимирович та ТОВ «Компаньйон фінанс».
Thumbnail Фітнес клуб “Endorfine” запрошує усіх , хто хоче знати секрети правильного харчування у недільну школу. Ви отримаєте відповіді на питання: 1) що і коли їсти; 2) як їсти і худнути; 3) ідеальний...
Thumbnail Ми всі різні: у нас різні вподобання, ми різні за віком, сімейним станом тощо. Але нас об’єднує те, що всі ми люди емоційні. Що ж робити, щоб емоції були нашими союзниками у житті.