Бензин дорожчатиме: із 1 липня повертають податки на пальне, скасовані на початку повномасштабного вторгнення

AZS zapravka benzynНа початку повномасштабної війни парламент майже повністю скасував акциз на пальне. До вторгнення від перебував на рівні 20%, у березні 2022 його знизили до 7%. Тоді, на думку законодавців, такий крок був необхідний, щоб стабілізувати ситуацію на ринку, стримати різке підвищення цін та стимулювати ввезення пального з Європи.

Оскільки Україна відмовилась імпортувати нафтопродукти від найбільшого постачальника – Білорусі, звідки надходило близько 70% від усього обсягу. Ускладнювало ситуацію і подорожчання нафти на світовому ринку до рекордних з 2008 року $140 за барель. Вже у вересні минулого року податки на пальне частково підвищили, а із 1 липня Верховна Рада має намір повернути їх у повному обсязі, що, вочевидь, може призвести до подорожчання бензину на заправках. Чи справді такий крок держави є необхідним та на скільки можуть зрости цифри на стеллах АЗС – розбирались у Центрі громадського моніторингу та контролю.

Податки повертаються

 

Під час воєнного стану усі податки, які сплачують громадяни та бізнес, витрачають на фінансування Збройних Сил, пояснив в ефірі 24 каналу інвестиційний банкір Сергій Фурса. На його думку, повернення акцизу на пальне під час війни є правильним кроком, який допоможе поповнити державну скарбницю. "Податкові пільги є в принципі помилковим рішенням під час війни. Враховуючи те, що всі податки, які платять українці, йдуть на фінансування армії. Тому тут ми повертаємося до нормальності – ситуація, яка була до початку війни", – відзначив Фурса. Вочевидь, трейдери, які поставляють нафтопродукти переважно із Європи, аби не зазнати збитків та уникнути дефіциту пального, будуть змушені підвищити ціни. Утім, різкого зростання вартості пального з 1 липня очікувати не варто, вважає енергетичний експерт Геннадій Рябцев. Крім того, воно не буде одночасним й однаковим для всіх мереж АЗС. Усе через різні ланцюжки поставок та цінові політики мереж. Подекуди літр бензину на різних АЗС може відрізнятись у вартості на декілька гривень. “Тому в одних мережах може бути і 10 гривень подорожчання бензину, а в інших – 15 гривень. Звісно ж, все перекладається на кінцевого споживача. У нас немає альтруїстів, які будуть з власної кишені платити більше податків. Це буде перекладено на роздрібну ціну”, — пояснює експерт.

На скільки зростуть ціни

 

Акциз на бензин із 1 липня має зрости більш як вдвічі. Зі 100 євро за 1000 літрів до 213 євро. На дизель — зі 100 євро до 140, на скраплений газ податок не зміниться.  За прогнозом директора консалтингової групи А–95 Сергія Куюна, бензин здорожчає в середньому на 11 гривень за літр (станом на 19 червня середня ціна бензину А-95 становить 47,54 грн, А-92 – 48,8 грн/літр), дизель – на 7 гривень (середня ціна 19 червня – 43, 27 грн/літр), автогаз – на 3 грн (19 червня коштував 21,91 грн).

 

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com