Морять голодом, б’ють та цькують собаками: що відбувається з українськими полоненими у російських тюрмах

ilyustratyvne foto largeБлизько 10 тисяч українських військовополонених може нині знаходитися у тюрмах у Росії та на тимчасово окупованих територіях. Такі дані наводять у громадській організації “Вояцький визвіл”, яка займається українськими бранцями. Але ці оцінки — дуже приблизні, адже росіяни приховують інформацію про українських полонених та не дозволяють їм переписуватися з рідними. Тож сім’ї місяцями не знають, де їхні близькі та в якому вони стані. Чи не єдині звістки надходять від інших військових, яким вдалося повернутися із полону за обміном.  Що ж відбувається за колючим дротом російських в’язниць, з’ясовував Центр громадського моніторингу та контролю.

Кожен вихід полонених із камери велика ймовірність бути побитими

Мапу із 42 місцями утримання українських армійців у Росії склали правозахисники із Медійної ініціативи за права людини. Вони поговорили із більш ніж 50 колишніми військовополоненими, щоб з’ясувати, де та в яких умовах тримають наших військовополонених. За їхньою інформацією, тортури, це те, з чим стикаються всі українські бранці у російських застінках. Знущання починаються одразу по прибуттю до СІЗО чи колонії. Як розповіла під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ  журналістка-розслідувачка Марія Климик, на тюремному жаргоні це називається “прийомкою. “Коли їх привозять у це місце утримання – це обов’язково побиття. Це їхнє так зване знайомство з місцем, де будуть перебувати тривалий час», – розповіла Климик. Далі кожен вихід полонених із камери означає велику ймовірність бути побитими. «Для них будь-який такий вихід – це те, чого вони боялися найбільше. Тому що або тебе вели на допит, де продовжували знущання, або в камері проводили перевірку в той час, коли ти стояв притиснутий до стіни і тебе теж били. Або тебе виводили на прогулянку, де знову ж таки тебе били. Або, як це було у Воронезькій області, на тебе нацьковували собак, які тебе кусали, рвали робу», – розповіла журналістка.

“Я повернувся з полону мінус 18 кілограм. Це за два місяці”

Колишній в’язень Олександр, якого тримали у Брянському СІЗО в Росії, пригадує постійний голод, від якого страждали в’язні.  “Ми як засинали голодні, так і прокидалися голодні. Я повернувся з полону мінус 18 кілограм. Це за два місяці”, — свідчить Олександр. Каже, порції були дуже малими, а обід — водянистий суп, рагу і шмат хліба —  вміщався у половину алюмінієвої кружки. Про голод, як ще один вид знущань, розповідає і Климик: “Усі звільнені з полону говорять, що  їх там не годували. Те, що вони їли, це якась недоварена їжа, відсутність фруктів та овочів. Єдине, що їх завжди рятувало, — це хліб. Завдяки цьому вони могли вижити. Але ми бачимо на фотографіях звільнених із полону, наскільки вони втратили вагу”, — каже розслідувачка.

Таблетка валідолу, як засіб від всіх хвороб

Стикаються військові із майже повною відсутністю медичної допомоги. Так колишня військовополонена Олена, яка повернулася із жіночої колонії у російському місті Валуйки, пригадує, що часто тюремні лікарі взагалі відмовлялися прийти на прохання бранок. А коли приходили, то ледь не від всіх хвороб давали таблетку валідолу. “Ми чули, як вони казали: “Здохнуть — то здохнуть”, — пригадує колишня полонена.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com