Сягають мільярдів доларів. В Україні підраховують збитки від підриву росіянами греблі Каховської ГЕС

hesСягають мільярдів доларів. В Україні підраховують збитки від підриву росіянами греблі Каховської ГЕС

Про остаточні розміри збитків внаслідок катастрофи на Каховській ГЕС — можна буде говорити після ліквідації всіх наслідків. Однак вже зараз у Міністерстві економіки України фінансові наслідки злочину росіян оцінюють у понад 2 мільярди доларів. Йдеться, зокрема, про збитки для житла, енергетичної та транспортної інфраструктури, сільського господарства та багатьох інших галузей. Що постраждало найбільше, з’ясовували у Центрі громадського моніторингу та контролю.

Збитки більші на окупованому лівобережжі Херсонщини, адже росіяни не допомагали людям

Більшість руйнувань від підриву Каховської ГЕС припадає на лівий – окупований – берег Херсонщини. Адже там підтопило вдвічі більше земель, ніж на правобережжі. Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ розповів керівник пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков. За його словами, окупанти  нічого не роблять, щоб допомогти людям відкачати воду. А що довше будинки будуть затопленими, то більше руйнуватимуться. На правобережжі та лівобережжі Херсонщини різняться і втрати посівних площ, каже Толоконніков. “Щодо правого берега, то це – 200 гектарів, 20 фермерів-одноосібників, які втратили свої поля. Там були засіяні ячмінь, пшениця. Люди, у яких городи біля домогосподарств, втратили близько 1100 гектарів”, – зазначив він. Але на лівому березі  ситуація набагато гірша, тому що там 365 тисяч гектарів зрошувалося саме з водосховища. “Тому там збитки будуть колосальні, адже всі ці сади, городи, які люди засаджували весь цей час, вони залишаться без зрошування”, – наголосив Толоконніков.

Втрати для довкілля сягають 1,5 мільярди доларів

Чи не найбільшої шкоди завдали довкіллю. За даними профільного міністерства, орієнтовна сума збитків, завданих навколишньому середовищу, оцінюється у 1,5 млрд доларів. При цьому, за словами міністра Руслана Стрільця, масштаб всіх збитків складно порахувати, адже неможливо зібрати всі дані. “Підрив росіянами Каховської ГЕС — спланований терористичний акт. Він повністю підпадає під визначення екоциду”, — заявив Стрілець.

На 950 мільйонів доларів постраждало житло українців

Попередні збитки для інших українських галузей взялися підрахувати у Київській школі економіки. За їхніми оцінками, сильно постраждало житлове господарство, там втрати сягнули 950 мільйонів доларів. У Херсоньскі області підтопило 49 міст, містечок та сіл, за попередніми оцінками 20-30 тисяч будинків потрапили в зону підтоплення, серед них і 150 багатоповерхівок в самому Херсоні. На Миколаївщині підтоплено понад 500 приватних будинків в сільській місцевості, загалом, висока вода принесла біду в 31 населений пункт області.

Побудова нової Гідроелектростанції може коштувати 1 мільярд доларів

 

Понад 290 км доріг постраждали від повені. Затопило частину міжнародних та регіональних доріг. Найбільш зруйнованими є комунальні дороги — понад 50% від загальної довжини. Тож за оцінками експертів Київської школи економіки, збитки транспортної інфраструктури сягнули сягнули  311 мільйонів доларів. 624 мільйони доларів становлять збитки для української енергетики, З них — 586 мільйонів — це втрати, повʼязані безпосередньо з руйнуванням Каховської гідроелектростанції, яка не підлягає відновленню, та дамби. А якщо Україна з часом вирішить побудувати нову Гідроелектростанцію аналогічної потужності, її вартість може сягнути близько $1 мільярда доларів.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com