Не панікувати та зібрати “тривожну” валізу: як діяти під час техногенної катастрофи

valizaВід початку повномасштабного вторгнення росіяни несуть смерть та руйнування не лише за допомогою зброї, а й створюючи техногенні катастрофи. Підрив греблі Каховської ГЕС, витік аміаку в Куп’янську на Харківщині, замінування Запорізької атомної електростанції: росія намагається створити якомога більше лиха на нашій землі. А отже, українці мають бути готовими до будь-яких ситуацій. Звісно, алгоритм дій буде різнитися, залежно від того, з якого загрозою доведеться зіткнутися. Проте є певні поради, які стануть у нагоді, незалежно від того, чи йдеться про викид хімічних речовин, чи про радіаційну загрозу. Центр громадського моніторингу та контролю зібрав рекомендації Міністерства охорони здоров’я, ДСНС та громадських організацій.

Документи, аптечка і вода: що брати з собою?

І хімічна, і радіаційна загроза може передбачати екстрену евакуацію подалі від місця техногенної катастрофи. Тож варто заздалегідь зібрати речі, які треба буде взяти з собою. Відповідно до рекомендацій Міністерства охорони здоров’я, у “тривожну” валізу для евакуації треба покласти: документи та їхні копії, маску для обличчя або респіратор, якщо маєте хронічні захворювання, обов’язково візьміть аптечку і тижневий запас ліків. Також знадобляться вологі серветки, змінний одяг і взуття, мінімально необхідний запас води і їжі в герметичній упаковці. Якщо йдеться про радіаційну загрозу, валізу чи наплічник варто щільно обмотати харчовою плівкою, це полегшить процес дезактивації на санітарних постах.

 

Мати і домашні запаси

 Можливо, перші дні після техногенної катастрофи доведеться побути удома. Там також необхідно підготувати певний набір речей. ДСНС рекомендує мати удома запас питної води на 2-3 доби у герметичних ємностях. Розраховувати потрібно, що кожен член сім’ї споживатиме 1,5-2 літри води на добу. Знадобиться також технічна вода (10-12 літрів на добу на людину). Запас консервованих продуктів на 2-3 доби та засоби зв'язку: радіоприймач, заряджені телефони. І не забути про ліки. У разі радіаційної загрози, в аптечці повинен бути калію йодид. Важливо: вживати його можна лише після відповідного оголошення від влади.

Підготувати ліки для кота

Підготуйте домашнім улюбленцям запас корму для евакуації чи перебування удома під час техногенної катастрофи. На випадок радіаційної небезпеки, корм та воду для домашніх тварин потрібно зберігати у герметичних контейнерах або пляшках. Перед відкриванням контейнер необхідно протирати вологими серветками або мокрим рушником. Так само промийте водою або вологими серветками посуд та килимки для тварин. Довідайтеся дозування калію йодиду для вашого улюбленця, на випадок, якщо доведеться давати препарат. Відповідно до інформації від МОЗ, кішкам і собакам вагою до 10 кг треба давати 50 мг преперату. Собакам вагою 10-30 кг — до 85 мг, а собакам вагою понад 30 кг — до 125 мг. Заздалегідь підготуйте переноску для маленької собаки чи кішки. За можливості, покривайте їх щільною тканиною. Після прибуття до пункту евакуації зніміть тканину з переноски та обробіть тварину вологими серветками.

Написати чіткий план дій для кожного члена сім’ї

Громадська організація “Підтримай дитину” розробила рекомендації, як психологічно підготуватися до можливих техногенних катастроф. Фахівці радять скласти чіткий план дій у різних ситуаціях. Для цього ознайомитися з інструкціями МОЗ та ДСНС, визначити, що має робити кожен член сім’ї, зокрема, й діти. Не зайвим буде підготувати пам’ятку для себе та дитини. В стресовій ситуації вам може бути складно згадати послідовність дій, проте пам’ятка допоможе впоратися з панікою та зробити все за планом.

Слухати лише офіційні джерела

Дуже важливо слідкувати за новинами, щоб у разі небезпеки, вчасно зреагувати. Проте варто дотримуватися міри у цьому, не перетворюючи своє життя на очікування катастрофи. Пам’ятайте, що повідомлення про аварію чи евакуацію мають бути розміщені виключно на офіційних джерелах. А ворог може спеціально розганяти паніку, використоючи різноманітну дезінформацію. Тому головне правило під час техногенних катастроф — не панікувати, слухати офіційні повідомлення та діяти чітко за інструкціями.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com