Уряд намагається перекласти відповідальність за підняття тарифів на місцеві ради. На електрику тариф вже підняли

Уряд Шмигаля5 липня Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль спробував перекласти відповідальність за масове підвищення тарифі на комунальні послуги на місцеві влади. В ефірі «Єдиних новин» він заявив, що нібито не піднімати плату за воду дуже просто, для цього у місцевих бюджетів є багато грошей. Хоча ще недавно прем’єр особисто ініціював підвищення тарифів, проігнорувавши мораторій на підвищення тарифів під час воєнного стану, який запровадив Президент України.

Зеленський захистив громади від Шмигаля

І лише після втручання Володимира Зеленського і завдяки його чіткій позиції, ситуацію вдалося виправити – тарифи на воду не підняли. Як би того не хотів Шмигаль. Але він знову намагається «відмазатися». Тепер цинічно намагається перекласти всю важкість тариів на злиденні міські громади. До речі, це не перша спроба прем’єра перекласти відповідальність за тарифи на місцеві влади. Асоціація міст України вже «била його за це по руках». У жовтні 2022 року АМУ нагадала Шмигалю, що заплановане ним підвищення цін на газ для підприємств спричинить зростання тарифів на тепло – що суперечить законодавству. А в березні 2023 року Асоціація міст нагадала, Кабмін має компенсувати з держбюджета кошти за тарифи місцевим підприємствам тепло- та водопостачання. Що вимагає закон. Було б добре прем’єру Шмигалю зайнятися його безпосередньою роботою, згадати про президентську заборону на підвищення тарифів, про те, наскільки зараз складна фінансова ситуація на місцях. І нарешті вирішити питання компенсації тарифів для громад.

Шмигаля можуть судити?

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль має понести відповідальність за те, що спершу сам «продавлював» підвищення тарифів в інтересах комерційних підприємств, а потім почав казати, що такого рішення не погоджував. Про це у відеоролику //www.tiktok.com/@igor_mosiichuk/video/7251250629694328090">заявив колишній нардеп Ігор Мосійчук. Зазначимо, що раніше розгорівся скандал з рішенням НКРЕКП щодо підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. За словами голови уряду, це рішення нібито не було погодженим. Проте, за словами волонтера, ці слова не відповідають дійсності. «Здається мені, що Денис Шмигаль має сісти. Тому що він тупо бреше зараз суспільству. В присутності близько 30 людей на засіданні Антикризового штабу ця особа, яка нині виконує обов’язки прем’єр-міністра, Денис Шмигаль просто криком орав про необхідність “вільної” ціни на імпорт електроенергії - що ціну треба відпустити. При розгляді питання тарифів підтримував позицію щодо їхнього найбільшого підвищення тарифів на електроенергію - і так само погоджував збільшення тарифів на воду. А зараз він каже, що рішення не погоджене, хоча тоді керівник НКРЕКП казав йому, що цього робити не можна. Саме тоді він зірвався і орав, мені про це розповідали очевидці, які були на засіданні Антикризового штабу, я це знаю з декількох джерел», - наголосив Мосійчук.

 

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com