Кожен десятий працівник буде ветераном. Як ринок праці адаптується до нових реалій

zsy10% працездатного населенння після завершенн україно-російської війни — буде мати військовий досвід. Йдеться приблизно про 1 мільйон 700 тисяч людей. Такий прогноз озвучили у компанії Work.ua. Держава ж уже шукає шляхи, як ефективно працевлаштовувати учасників бойових дій. Що вже зроблено та чи чекають роботавці на працівників-ветеранів, з’ясовував Центр громадського моніторингу та контролю.

Після війська заснував власну компанію із розмінування територій

Історія ветерана Віталія Кучеренка — це історія успіху, яка може стати прикладом для багатьох військових. Після повернення з фронту чоловік заснував компанію, яка займається розмінуванням деокупованих територій. Крім того, Віталій створив центр навчання майбутніх саперів та планує працевлаштувати до тисячі бойових побратимів. Зокрема, хоче брати на роботу тих, хто має контузії чи ампутації. “Я був і ветераном, який працевлаштовувався, і тим, хто працевлаштовує ветеранів. Після повернення у цивільне життя колишні військовослужбовці стикаються з низкою проблем. Наприклад, деякі роботодавці не бажають приймати на роботу тих, хто брав участь у бойових діях, через їхній нестабільний психоемоційний стан. Але для нашої компанії кадровий потенціал, кадровий резерв, на який ми дуже розраховуємо, становлять саме колишні військовослужбовці”, — каже Віталій Кучеренко. На свою компанію Віталій отримав грант у мільйон гривень від Українського ветеранського фонду Мінветеранів. За ці гроші зміг придбати необхідне обладнання для розмінування.

“Інститут помічника ветерана” та курси перекваліфікації

На жаль, не всі військові знаходять своє місце після повернення з фронту. В Уряді розуміють проблему та звітують про певні напрацювання. Так, Світлана Кашенець, заступниця Міністра у справах ветеранів під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ розповіла, що Міністерство зараз впроваджує пілотний проєкт  – “Інститут помічника ветерана”. За її словами, у помічника буде одне з завдань супроводжувати ветеранів у працевлаштуванні, інформувати про можливості освіти, перенавчання, перекваліфікації. Також Світлана Кашенець зазначила, що наразі працює програма перекваліфікації від Міністерства у справах ветеранів, яка якраз налаштована на те, щоб ветерани та ветеранки могли набути нової професії чи пройти короткострокові навчальні програми. Також, каже, ініціативу почали проявляти й самі роботодавці. “До нас вже почали звертатися колективи, організації з питань проведення тренінгів, як спілкуватися, як комунікувати з ветеранами, як краще для них адаптувати робочі місця”, — розповіла Кашенець.

Роботодавці бачать ветеранів патріотичними, дисциплінованими та прямолінійними

 

1 серпня 2023 року Український ветеранський фонд Міністерства у справах ветеранів разом з партнерами представили дослідження “Потреби та перешкоди ветеранів при працевлаштуванні”. У його межах опитали 445 роботодавців.  Відповідно до результатів, більшість компаній не мають досвіду роботи з ветеранами. Так, про відсутність такого досвіду заявили 65% опитаних, у 25% досвід невеликий, і лише у 7% опитаних він значний. Крім того, відповідно до опитування, роботодавці бачать ветеранів патріотичними, дисциплінованими, прямолінійними та відповідальними. Найбільше серед рис, які, на думку роботодавців, характеризують українських захисників, лідирує виражена громадянська позиція. Таку відповідь дали 36% опитаних. На другому місці — дисципліна — 26 %. Але 24% роботодавців відзначили й можливу емоційну нестабільність, помістивши її на 3 місце серед переліку особистих якостей, котрі вважають притаманними ветеранам. Також, відповідно до результатів дослідження, роботодавці не думають, що ветерани будуть менш професійними на цивільних посадах, але питання перекваліфікації частини цих кандидатів у майбутньому визнають актуальним.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com