Служба зайнятості Тернопільщини - безробітним

unnamed

Втрата роботи – нелегкий час для будь-якої людини, проте можна подивитися на цю ситуацію як на можливість перезавантаження, першу сходинку до нового професійного шляху.

У службу зайнятості запрошуємо не лише тих, хто вже знає, чим хоче займатися, а й тих, хто не визначився або взагалі не розуміє, куди рухатися далі в професійній сфері чи загалом в трудовій діяльності.  
 
Чим вигідна реєстрація в службі зайнятості та отримання статусу безробітного? Це:
 
безоплатні послуги з добору роботи чи відкриття власної справи,
 
профнавчання,
 
індивідуальний супровід особистого радника,
 
профорієнтація,
 
кар’єрне консультування,
 
фінансова підтримка,
 
соціальний захист,
 
набуття страхового стажу.
 
Реєстрація в службі зайнятості – спрощена!
 
Якщо ви звернулися у службу зайнятості, але потрібної вакансії на цей день немає, вам запропонують зареєструватися та отримати статус безробітного. Заяву про надання чи поновлення статусу зареєстрованого безробітного можна подати як особисто у центрі зайнятості, незалежно від офіційного місця проживання, так і в електронній формі - через застосунок «Дія» чи через персональний електронний кабінет на сайті Державного центру зайнятості.
 
Основні документи для реєстрації у службі зайнятості, які потрібно мати з собою:
 
- паспорт або інший документ, що посвідчує особу. У період воєнного стану можна пред’явити електронний документ у застосунку «Дія»;
 
- ідентифікаційний код;
 
- трудову книжку або цивільно-правовий договір (ВПО, які не мали можливості припинити трудові відносини, мають намір зареєструватися в службі зайнятості та отримати статус безробітного, можуть подати заяву на ім'я свого роботодавця про розірвання трудового договору. На наступний день після подання такої заяви трудовий договір вважається розірваним)
 
- документ про освіту.
 
Послуги онлайн
 
Через застосунок «ДІЯ» окрім отримання статусу безробітного можна: подати заяву та бізнес-план для отримання мікрогранту на власну справу чи Гранту для ветеранів та їх подружжя; пройти освітні курси, у тому числі з підприємництва.
 
На ЄДИНОМУ ПОРТАЛІ ВАКАНСІЙ (https://jobportal.dcz.gov.ua/) - знайти роботу, у тому числі з житлом, вакансії  відновлення та Сил оборони;
 
Через САЙТ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ можна: подати заявку на отримання ваучера (https://voucher.dcz.gov.ua/), заяву (https://edveteran.dcz.gov.ua/) на навчання (для УБД та людей з інвалідністю внаслідок війни); скористатися Єдиним вікном послуг чи сервісами Платформи з профорієнтації та розвитку кар’єри  http://profi.dcz.gov.ua/; отримати довідку про перебування на обліку та виплату допомоги по безробіттю; відкрити персональний електронний кабінет (https://ter.dcz.gov.ua/cabinet)
 
Матеріальна підтримка
 
На період пошуку роботи безробітним призначається допомога по безробіттю, розмір та тривалість якої визначається індивідуально та залежить від розміру зарплати та тривалості страхового стажу. Однак, на період воєнного стану тривалість виплати допомоги по безробіттю становить 90 днів.
 
Послуги у форматі «єдиного вікна»
 
Сервісом «Єдине вікно послуг» від Державної служби зайнятості можуть скористатися люди з інвалідністю, ветерани та ВПО. Він об’єднав більше 400 програм підтримки, які працюють в Україні. Кар’єрний радник розкаже про послуги, кар’єрні та навчальні можливості, що безпосередньо впливають на подальше професійне життя, навчання, працевлаштування, відкриття власної справи, які пропонують служба зайнятості, держава, бізнес, громадські і благодійні організації, фонди, міжнародні партнери тощо.
 
Сприяння у працевлаштуванні
 
Фахівці служби зайнятості забезпечують індивідуальний підхід, здійснюючи підбір роботи на засадах рекрутингу з урахуванням побажань та особливостей кожного шукача роботи, у тому числі й з інвалідністю.
 
Профнавчання
 
Зареєстрований безробітний має право отримати в місцевому підрозділі служби зайнятості сертифікат на навчання на суму до 30 тис. 280 грн. Служба зайнятості компенсовує фактичні витрати на проїзд; проходження медичного огляду, видає сертифікат на проживання.
 
Підтримка підприємництва
 
У межах грантового проєкту єРобота за напрямками "Власна справа" (населенню - 50-75 тис. грн, а молоді до 25 років – до 150 тис. грн на відкриття ФОП без вимоги до створення робочих місць; до 250 тис. грн з умовою створення робочих місць) і "Грант для ветеранів та їх подружжя" (до 1 млн грн) на створення власного бізнесу.
 
100,5 тисяч гривень на власну справу за програмою «Рука допомоги» можуть отримати люди, які мають державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям і зареєстровані як безробітні.
 
З основ підприємництва можна пройти навчання, отримати консультації, у т.ч. онлайн.
 
Роботодавці, які працевлаштують зареєстрованих безробітних різних категорій, можуть отримати компенсації, у тому числі за облаштування робочого місця для працевлаштованої людини з інвалідністю.
 
За довідками зверніться у місцевий підрозділ Тернопільського обласного центру зайнятості, в Telegram: @DCZ19_Ternopil (https://t.me/DCZ19_Ternopil) чи на «гарячу» лінію у Тернопільському ОЦЗ за тел. 0635765756.
 
Відео тут - https://youtu.be/ccz8hIZDsUY
 
 
 

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com