Мер Чорткова під час виконання посадових обов'язків демонструє свої політичні симпатії

15 09 Ternopil Shmatko pro navchannia v skolachНа офіційній Facebook-сторінці Чортківської міської ради було поширене відеозвернення, на якому чинний міський голова Чорткова та потенційний кандидат на цю посаду Володимир Шматько був одягнений у футболку з логотипом партії «Сила людей».

За інформацієї з інших дописів у мережі Facebook є підстави вважати, що Володимир Шматько в такій футболці брав участь у засіданні виконавчого комітету. Така поведінка може містити ознаки використання публічного статусу для цілей відкритої чи прихованої реклами своєї політичної сили. Про це повідомляє ОПОРА.

14 вересня на офіційній сторінці Чортківської міської ради з’явився допис із відеозверненням Володимира Шматька щодо дистанційної форми навчання у школах громади. На ньому видно, що чинний голова міста був одягнутий у футболці з логотипом політичної партії «Сила людей».

15 09 Ternopil Shmatko zasidannia komitetu

Того ж дня на сторінці Чортківської міської ради був опублікований інший допис про засідання виконавчого комітету щодо навчання у школах громади. На доданому до повідомлення зображені видно, що на зустрічі чинний мер Володимир Шматько був одягнений у футболку схожого стилю та кольорів. За інформацією із офіційного сайту міської ради на засіданні також були присутні  директори шкіл Чортківської громади.

Також 14 вересня на особистій сторінці у соціальній мережі Facebook представника Заліщицького місцевого осередку політичної партії «Сила людей» Адама Хом'яка з’явився допис. У ньому йшлося про зустріч з головою районного осередку (Чортків, Борщів, Заліщики) партії «Сила Людей» - Володимиром Шматьком. Публікація містила фото зустрічі, яка відбулася у кабінеті міського голови Чорткова. На фото видно, що  мер був одягнений у футболку з логотипом партії.

Поза тим 8 вересня на сторінці «Володимир Шматько - людина справ» у соціальній мережі Facebook було оприлюднено відеоролик з підписом «Я та моя команда – політична партія «Сила людей» будемо брати участь у місцевих виборах». У ньому чинний мер Чорткова, тримаючи прапор з логотипом партії «Сила людей», повідомив про свій намір балотуватися на місцевих виборах 25 жовтня. Своє звернення він завершив словами: «Будь ласка, прийдіть на місцеві вибори, підтримайте нашу команду, політичну партію «Сила людей». І разом з Вами ми змінимо наш Чортків. З повагою ваш міський голова».

У Чортківській міській раді спостерігачу ОПОРИ повідомили, що міський голова у даний час перебуває у відпустці.  В свою чергу у коментарі для ОПОРИ Володимир Шматько пояснив: «Офіційно я - з 25 серпня у відпустці. Але від 25 серпня по сьогоднішній день разів шість я повертався до виконання своїх службових обов’язків у конкретний день, коли потрібно було це зробити. Тобто якщо у нас відбувається засідання виконкому, а я мушу його провести і нам не вистачає кворуму - я повертаюся на один день до виконання обов'язків. Проводжу виконком, підписую рішення, а наступного дня я - вже у відпустці».  Щодо опублікованого на сторінці міської ради відео, на якому видно, що мер був одягнений у футболку з логотипом партії «Сила людей», він сказав: «Це ж не реклама голосуй за «Силу людей». Я член партії «Сила людей».  Я член політради в Києві  «Сили людей».

У розмові із спостерігачкою ОПОРИ Володимир Шматько уточнив, що не є головою районного осередку партії «Сила людей», як вказав у своєму дописі  Адам Хом'як. «Зараз я є поданий як член політради в Київ, але не зареєстрований ще юстицією. А за нашим статутом, щоб я був членом політради в Україні, я не можу бути керівником на місцях. Я є просто член партії, член осередку», - додав він. Також міський голова не заперечував, що зустріч із представниками партії відбувалася у його робочому кабінеті.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Тернопільській області Ольга Галушка пояснює: «В українському законодавстві недостатньо врегульовані правила поведінки посадових осіб органів влади та місцевого самоврядування під час виборів. Тому спостерігачі ОПОРИ будуть фіксувати ознаки зловживання адміністративним ресурсом учасниками виборчого процесу, керуючись також міжнародними стандартами. Громадянська мережа ОПОРА впевнена, що міські голови зацікавлені у проведенні чесних та демократичних виборів. Тому наша організація закликає мерів міст, а також голів обласних рад та керівників обласних державних адміністрацій підписати «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу» та дотримуватись його під час місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. Зокрема Кодексом належної поведінки для подібних ситуацій  передбачено, що мер повинен при виконанні своїх публічних функцій однаковою мірою бути рівновіддаленим від усіх суб'єктів виборчого процесу й не ототожнювати себе із жодними політичними партіями чи кандидатами».

Інструкція «Як підписати Кодекс етичної поведінки під час місцевих виборів» опублікована на офіційному сайті ОПОРИ.

У пункті 3 частини 5 статті 12 Виборчого кодексу України зазначено, що рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) - суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних та комунальних підприємств, закладів, установ, організацій, їх посадових та службових осіб до кандидатів, партій (організацій партій) - суб'єктів відповідного виборчого процесу.

У частині 12 статті 57 Виборчого кодексу України йдеться, що кандидатам на відповідних виборах, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com