Відбулася перша зустріч Data+ – комунікаційної платформи, створеної для підтримки відкритості, прозорості та розвитку сфери відкритих даних в Україні

 dataПлатформа Data+ має на меті стати ключовим майданчиком для комунікації між стейкхолдерами, сприяти спільній адвокації відкриття даних, вдосконаленню політики в цій галузі.

Що обговорювали на першій зустрічі Data+?

Data+ – це наразі один із інструментів для сприяння відкриттю даних, який може спрацювати лише тоді, коли всі стейкхолдери активно долучаться до її роботи. Зокрема, першочерговою функцією Data+ представники Мінцифри вбачають її можливості для централізованого отримання всіх запитів як щодо відкриття наборів даних, так і щодо вирішення інших питань, повʼязаних із цією сферою.  Ба більше: завдяки тому, що платформа обʼєднає всіх стейкхолдерів сфери відкритих даних, будуть зрозумілі не тільки запити і нагальні проблеми, а й спроможності усіх стейкхолдерів (як серед державних органів, так і громадськості, бізнесу й небайдужих громадян). Одним із важливих учасників платформи є Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, завдання якого – забезпечувати право громадян на доступ до публічної інформації. Окрім цього, Data+ допоможе сформувати план спільних дій, визначити відповідальних і строки виконання, а також змінювати пріоритети і розуміти, де потрібне підсилення спільної позиції. Багато учасників першої зустрічі одразу висловили своє бажання долучитися до роботи платформи як експертизою, так і спільними діями. Окрім цього, учасники окреслили такі проблеми сфери, на які варто першочергово звернути увагу:

  • Необхідний контроль за відновленням доступу до даних. Завдяки активній роботі Мінцифри та інших держустанов, у комітетах Верховної Ради України визначаються пріоритети відкриття тих чи інших наборів. За допомогою Data+ громадськість також може долучатися до цього процесу пріоритезації і формувати запити на конкретні набори.
     
  • Відкриті дані — це важливий ресурс для громадян, адже українські сервіси на основі відкритих даних мають мільйони користувачів. Відповідно,  варто стимулювати створення продуктів, які є корисними для бізнесу, громадськості, медіаспільноти.
     
  • Громади потребують підтримки у публікації відкритих даних. Вони часто є розпорядниками унікальних даних на місцях, але їм не вистачає спроможності збирати, опрацьовувати й публікувати дані. Необхідно посилювати співпрацю на регіональному рівні, а також запроваджувати програми підтримки спроможності для громад.
     
  • Відкриті дані є інструментом, що забезпечує прозорість процесів відбудови та відновлення. Це, у свою чергу, зміцнює відносини з партнерами і посилює міжнародну підтримку. Саме тому потрібно адвокувати відкриття даних.

Хочете розвивати сферу відкритих даних в Україні? 

Кожен охочий може стати учасником платформи Data+ — запрошуємо до Facebook-групи. Відеозапис першої зустрічі можна переглянути за посиланням.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com