У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при інсульті

insyltІнсульт – це небезпечне серцево-судинне захворювання, порушення мозкового кровообігу, яке вимагає невідкладної діагностики та лікування. Зростання кількості інсультів – проблема у всьому світі, проте в Україні вона посилюється воєнними діями. Саме тому медична допомога при гострому мозковому інсульті є одним із пріоритетних напрямків Програми медичних гарантій та повністю оплачується державою. На Тернопільщині відповідні договори з НСЗУ мають 7 медичних закладів, які від початку року надали допомогу понад 750 пацієнтам з діагнозом інсульт. Два медзаклади розташовуються у Тернополі, решта – у Заліщиках, Кременці, Борщеві, Чорткові та Теребовлі.

«Пацієнт, у якого діагностовано інсульт, має отримати безкоштовно лікування та реабілітацію у медичному закладі, який має пакет за напрямком “Медична допомога при гострому мозковому інсульті в стаціонарних умовах”, а також укладений договір із Національною службою здоров’я України, і не важливо чи пацієнта привезла “швидка”, чи це самозвернення. Основні ознаки інсульту – порушення мовлення, а саме труднощі при спробі розмовляти, асиметрія обличчя, слабкість або оніміння у кінцівках, неможливість або обмежена можливість рухати тією чи іншою кінцівкою, іноді може бути інтенсивний головний біль та сплутаність свідомості. Якщо ви помітили один із цих симптомів у себе чи людини, яка перебуває поруч, негайно викликайте “швидку”, адже бригади екстреної допомоги знають і вміють працювати з такими невідкладними випадками і доправлять пацієнта у медичний заклад, який має укладений договір із НСЗУ і надає безоплатно допомогу при гострому мозковому інсульті», – говорить директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Тетяна Кудик.

НСЗУ оплачує лікарням за кожного пацієнта від 15,6 до 131,5 тис. грн, залежно від складності випадку.

Які послуги покриваються:

  • первинний огляд невропатологом/нейрохіругом;  

  • невідкладна нейровізуалізація (КТ чи МРТ) не пізніше 60 хвилин після потрапляння до лікарні; 

  • проведення необхідних лабораторних та інструментальних досліджень у режимі 24/7;

  • системна тромболітична терапія (при ішемічному інсульті);

  • за необхідності – проведення або термінове транспортування пацієнтів до лікарні, в якій можуть проводити ендоваскулярні нейроінтервенційні втручання або нейрохірургічні втручання;

  • проведення седації, анестезії та знеболення на всіх етапах діагностики та лікування;

  • динамічне спостереження за функцією ковтання;

  • консультації інших лікарів при потребі, консультація логопеда або терапевта мови та мовлення у перші 72 годин після госпіталізації; 

  • цілодобове лікарське спостереження та медсестринський догляд;

  • надання медичної допомоги в умовах палати/відділення інтенсивної терапії;

  • забезпечення ліками, зокрема, для тромболітичної терапії; 

  • надання реабілітаційної допомоги протягом гострого реабілітаційного періоду та направлення на подальшу реабілітацію;

  • харчування.

Знайти найближчий до вас заклад, законтрактований за пакетом з допомоги при інсульті, можна на дашборді НСЗУ на карті місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг – оберіть область (Тернопільська) та групу послуг («5 Медична допомога при гострому мозковому інсульті»). Або телефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Оператор підкаже потрібний медзаклад.  Більше про безоплатні медичні послуги – в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024». Завантажити посібник можна за посиланням: https://cutt.ly/Nw5buw0b.

 

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com