Сьогодні відбудеться дискусія про майбутнє Тернопільської Катедри

katedraВсе, що ви хотіли знати про тернопільський #катедральний_собор а чи #домініканський_кляштор, але боялись спитати свого священника. Можна питати не лиш свого, бо ми запрошуємо всіх. Всіх фахових та дотичних до теми міського середовища спікерів, аби таки розрулити цю ситуацію, і зрозуміти, що реставрація ≠ реконструкції, що означають всі ці терміни і решта хвилюючих всіх нас моментів. Шерте, запрошуйте друзів і приходьте самі, будем вчитися разом слухати і говорити.
Спікери: 16:00 Blacky Kamienczanka (вона ж Ірина Пустиннікова. Найдосвідченіша краєзнавиця Ураїни, засновник проекту "Замки і храми України" та інформаційного ресурсу castles.com.ua, мій шкільний супергерой та приклад дієвої любові до своєї країни у всіх її наймеших та найзахованіших від туристів деталях.
Розповідатиме про характерні архітектурні риси сакральних споруд Ордену домініканів відповідної доби та регіону, про сенси та базові речі, які були їм притаманні.
16:30 Ростислав Бортник. Міський голова м. Бережани, митець, архітектор з досвідом проектів у Відні, був членом пасторальної ради та головою фінансової ради української греко-католицької церкви Св. Варвари у Відні. Зокрема починав ремонт/реставрацію її в 19-20рр.
Знайомитиме нас із європейським інструментарієм та підходом до процесів реставрації та реконструкції історичних будівель.
17:00 Богдан Логвиненко. Засновник спільноти Ukraїner, письменник, журналіст.
Дасть нам можливість зрозуміти важливість національної культурної спадщини та вагу відповідальності за її збереження. Богдан включатиметься онлайн з нещодавно деокупованих територій, тож є ризик відсутності зв’язку. У такому випадку на цю тему ми спілкуватимемось із залом всі разом, будемо окреслювати наші ціннісні орієнтири.
17:30 Олег Гаврилюк. Краєзнавець, музейник, автор книги про Тернопіль, український історик, археолог, педагог, активний учасник наукових спілок.
Оповідатиме про історію будівлі Домініканського костелу св. Вінцента Феррарського (зараз катедральний собор Непорочного Зачаття Діви Марії УГКЦ) та прилеглих територій.
18:00 Володимир Окаринський. Кандидат історичних наук, доцент ТНПУ ім. В. Гнатюка, автор дослідження про Тернопіль.
Знайомитиме нас із вагомими історичними постатями, дотичними до споруди Домініканського костелу чи то пак Архикатедрального собору. У тому числі детальніше розповість про архітектора.
18:30 Степан Хміль. Помічник військового капелана, пластун сеніор.
Намагатиметься примирити та помирити церкву, архітектуру та законодавство, аби ті могли дійти доброго, мудрого та якісного результату без порушень букви закону.
Модеруватиме розмову дизайнерка Дарця Веретюк. Наостанок зустрічі спробуємо разом з вами узагальнити почуте від лекторів. Приходьте і приводьте друзів - вхід вільний
***

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com