У Тернополі освітній скандал, бо колишній директор гімназії, який не подався на конкурс керівника, не хоче позбуватись «годівниці» і йти з посади

kruzВже декілька днів Тернопільську гімназію ім.І.Франка лихоманить. Батьки дітей, особливо випускників і самі діти почали різко виступати проти обʼєднання їх з Технічним ліцеєм. Що ж сталось? Адже саме об’єднання відбулось ще на початку червня, а скандал розпочався лише в другій половині липня 2023 року. Чому спочатку ніхто не протестував?  А потім раптом зле? Все по порядку.

Відповідно до нового закону «Про освіту» в Україні відбуваються заходи щодо реорганізації навчальних закладів. Так на базі Тернопільської Української гімназії імені Івана Франка і Тернопільського технічного ліцею буде працювати новий навчальний заклад - Тернопільський академічний ліцей «Українська  гімназія» імені Івана Франка. Оскільки відповідно до нового закону у гімназії можливе навчання лише до 9 класу, тому виникло питання створення ліцею, щоб учні гімназії у тому ж закладі могли навчатися також у 10, 11 та 12 класах. Окрім того, таке рішення дозволяє зберегти роботу педагогічних колективів, враховуючи, що старші класи школи зможуть продовжувати навчання у своєму ж приміщенні.

Процес об’єднання почався ще на початку червня. І директор, і вчителі, і батьки підтримали. Згодом, на початку червня, відбулося дві сесії міської ради, де депутати ОДНОГОЛОСНО (разом з опозиційними фракціями) проголосували за об’єднання Української гімназії ім.Івана Франка та технічного ліцею.

Через декілька тижнів, відповідно до Закону був оголошений, а згодом і проведений конкурс на посаду директора нового навчального закладу. Найцікавіше те, що існуючий директор Анатолій Крижанівський не подав свою кандидатуру. На конкурсі переміг молодий освітянин Федоруц Микола Васильович. Він є кандидатом педагогічних наук, до цього працював заступником директора ЗОШ №4 з виховної роботи, вчитель географії, основ дослідного пошуку. Про нього дуже добре відгукують і колектив, і діти, і батьки.

Власність громади чи приватна годувальниця?

Вже колишній директор Української гімназії Анатолій Крижанівський міг подати свою кандидатуру на конкурс і в разі перемоги працювати директором надалі. Однак, чомусь відмовився. Є дві причини відмови його участі у конкурсі. Перша, він думав, що його автоматично, без конкурсу, призначать директором нового навчального закладу. Але це суперечить закону. Друга, він з самого початку запланував зірвати створення нового навчального закладу.

Тому після конкурсу Анатолій Крижанівський почав активну кампанію з дискредитації процесу створення Тернопільського академічного ліцею «Українська  гімназія» імені Івана Франка. Він намагається за будь-яку ціну не допустити завершення створення нового навчального закладу та зберегти за собою посаду директора Української гімназії ім. Франка. Можливо це єдиний шанс для нього втриматися біля «годівниці». Бо в Тернополі знають, що «просто так» вашу дитину в «першу гімназію» не візьмуть.

Корупційна резервація Крижанівського

У Тернополі ні для кого не секрет, що Українська гімназія імені Івана Франка вже давно перетворилася на «елітний» закритий навчальний заклад. Подейкують, що проста дитина не може попасти на навчання у гімназію. Для цього треба зв’язки та «виходи» на директора. Прізвища дітей, які бажають навчатися у гімназії (а вірніше можливості їх батьків), Анатолій Крижанівський завжди вивчав особисто.

Він буде до останнього триматися за свою «приватну годувальницю». Для цього «в темну» використовує частину батьківського комітету та намагається маніпулювати дітьми. Особливо це стосується батьків випускників 2024 року. Цинічно розганяє чутки, що реорганізація відбувається нібито для забудови спортивного майданчика, який належить гімназії. Невже він не розуміє, що такими діями негативно впливає на репутацію закладу, добру славу Української гімназії, яку розбудовували колишні її директори.

Остання надія Крижанівського

Останньою надією Крижанівського є політична підтримка тернопільських міських депутатів з фракції «Європейська солідарність» та «Сила Людей». Вони різко змінили свою думку щодо об’єднання Української гімназії імені Івана Франка і Тернопільського технічного ліцею, хоча дружно голосували «за».

Голосування обʼєднання закоадів освіти

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com