Талановитий міліцейський піарник. Як “скляна” мрія Зюбаненка загрузла у корупції і стала довгобудом

1

19 червня 2023 року начальником Головного управління Національної поліції в Тернопільській області було призначено уродженця Полтавщини полковника поліції Сергія Зюбаненка. Без сумніву, Сергій Вікторович наймедійніший керівник обласної поліції за усю її історію. Однією з перших та найпомітніших його інформаційних акцій став виїзний, як він сам назвав цю подію, прийом громадян на вулиці Шпитальній, де голосно і з пафосом було зупинене скандальне й незаконне будівництво багатоквартирного будинку, який в документах значиться як індивідуальний.

«Перемогу» відзначала уся свідома громадськість Тернополя. Щоправда дуже швидко від неї не залишилося й згадки, адже сумнівні «арешти», які почали накладали за ініціативи поліції на ділянку під забудовою, раз за разом скасовував суд. Забудівник без перешкод продовжив будівництво. Боротьби з корупцією, якою «славиться» міська рада Тернополя, теж ніхто не помітив. У сторонніх спостерігачів могло скластися враження, що «кейс» Шпитальної мало не єдиний злочинний у Тернополі. Жодної справи проти чиновників Тернопільської міської ради, не кажучи вже про самого мера, ми так і не побачили.  Замість цього головний поліціянт області зненацька «наїхав» сумнівною справою не першої свіжості на міського голову Чорткова, який є членом опозиційної до Сергія Надала партії «Сила людей», та пообіцяв гучні провадження проти інших мерів Тернопільщини. А ще у перші ж місяці на посаді Сергій Зюбаненко розпочав ремонти у будівлі ГУНП на Валовій, на що відразу звернули увагу тернополяни. Ми отримали не одного листа від наших читачів, які просили звернути увагу на ремонти під час війни в головній будівлі обласної поліції. Скажімо тендер на поточний ремонт приміщень в адмінбудівлі ГУНП в Тернопільській області «висить» на закупівельних майданчиках з очікуваною вартістю 6 985 781 грн. Чи на часі такі витрати? Сергій Зюбаненко стверджує, що на часі. Він закликав «не спекулювати на цій темі» й пояснив, що ремонт під час війни, перш за все, здійснюють не для комфорту поліцейських, а для «покращення криміногенної ситуації». «Раніше я вже анонсував, що ми створюємо новий ситуаційний центр, який буде мати технологічні можливості впливати на криміногенну ситуацію в області. Йдеться про відеокамери, інтелектуальні відеокамери, керування підрозділами, які дислокуються в Тернопільській області. Про це більше розповім згодом. Покажемо, як можна розкривати певні види злочинів, не виходячи з кабінету. Це особливо важливо у військовий час, бо є велика кількість об’єктів критичної інфраструктури. Біля кожного поставити наряди,  щоб захисти від диверсантів, не так просто», – розповів Сергій Зюбаненко.

Ці красиві формулювання просимо запам’ятати, дуже схожі до них ми почуємо трохи згодом.

Politerno вирішило дослідити попередні місця роботи Сергія Вікторовича, аби зрозуміти його схильність до медійності та любов до естетики. Далеко, скажімо в Керч, де на початку нульових працював пан Сергій, ми занурюватися не стали. Перш за все, тому що певні події того часу, як то справа про хабар, у якій він нібито проходив свідком, потребують більш детального вивчення. Тому ми просто заглянули у часи його роботи в Кременчуку та Львові. І все стало на свої місця. Окремо зазначимо, що редакція Politerno не береться за глибоке дослідження минулого заїжджих чиновників одразу після їхнього призначення. Задовольняємося офіційними довідками й даємо людині можливість проявити себе. Але після того, як діяльність тої чи іншої посадової особи викликає підозри, або до її рішень виникають запитання, як це було у випадку голови ОВА Володимира Труша – ми розпочинаємо глибинний моніторинг.

Кременчуцька «фішка»

Сергія Зюбаненка, як нового керівника міліції Кременчука, начальник Полтавського обласного управління МВС генерал Олександр Рудяк представив 2 серпня 2011 року. Раніше він обіймав посаду першого заступника начальника Кременчуцького міського управління міліції. Після виходу на пенсію Анатолія Кононенка Зюбаненко був виконувачем обов’язків начальника кременчуцьких міліціонерів. 14 грудня того ж року у Кременчуці на вул. Івана Приходька, 69 відбулося урочисте відкриття новобудови Крюківського райвідділу міліції Кременчука. Як заявив заступник міністра внутрішніх справ Дмитро Ворона, це була «значуща подія у житті міліції України». Ось що писало місцеве видання «Полтавщина»: «За даними начальника Кременчуцького міського управління УМВС Полтавщини Сергія Зюбаненка, на даний час у його підрозділах обладнані кабінети та приміщення для прийому громадян, а також оновлено формений одяг працівників міліції. Окрім того, суттєві зрушення відбулися у сфері інформаційної політики. Зокрема, у вересні цього року вздовж заповнених дорожніх магістралей міста були встановлені інформаційні білл-бордиКолектив Кременчуцького міського управління підготував для молоді друковане видання «Доля служити тобі, Кременчук!», а також розробив свій веб-сайт. На стадії опрацювання знаходиться дитяча веб-сторінка, створена на міліцейському сайті спільно з міським відділом освіти. Затверджено Положення про створення профільного міліцейського класу на базі кременчуцького колегіуму № 25. Для наймолодших школярів декілька років поспіль працює літній табір «Мала міліцейська академія». Встановлення інформаційних білл-бордів, друковане видання, веб-сайт та дитяча веб-сторінка – пріоритети дуже яскраво виражені. Під час відкриття райвідділу нагороди міністерства отримали мер та інші важливі люди. Свої «бонуси» зірвав й новопризначений керівник міської поліції Сергій Зюбаненко.

2

3

Сергій Зюбаненко звітує перед високим начальством

У міністерствах часів Януковича особливо любили помпезність й демонстрацію здобутків. Високе київське начальство помітило 31-річного міліціонера і вирішило, що люди з такими маркетинговими талантами потрібні на більш помітних посадах. А тому менш ніж через два місяці, у лютому 2012 року, нaчaльник Кременчуцькoгo мicькoгo упрaвлiння УМВС Укрaїни в Пoлтaвcькiй oблacтi Сергій Зюбаненко був призначений на керівну посаду в один з найбільших обласних центрів України – начальником Львівського міського управління ГУМВС України у Львівській області. Ну а далі все по накатаній схемі – однією з перших ініціатив пана Зюбаненка на новому місці роботи стало будівництво нового офісу для поліції Львова.  У міністерствах часів Януковича особливо любили помпезність й демонстрацію здобутків. Високе київське начальство помітило 31-річного міліціонера і вирішило, що люди з такими маркетинговими талантами потрібні на більш помітних посадах. А тому менш ніж через два місяці, у лютому 2012 року, нaчaльник Кременчуцькoгo мicькoгo упрaвлiння УМВС Укрaїни в Пoлтaвcькiй oблacтi Сергій Зюбаненко був призначений на керівну посаду в один з найбільших обласних центрів України – начальником Львівського міського управління ГУМВС України у Львівській області. Ну а далі все по накатаній схемі – однією з перших ініціатив пана Зюбаненка на новому місці роботи стало будівництво нового офісу для поліції Львова.

Хороший маркетинг але «незрозумілий механізм освоєння коштів»

«Екс-начальник міліції Кременчука, який за понад рік перебування на посаді провів капремонт Крюківського райвідділу, тепер будує будівлю міського управління міліції у Львові», - писало кременчуцьке видання «ТелеграфЪ» в серпні 2023 року, публікуючи фото натхненого Зюбаненка за переглядом проєкту майбутньої будівлі.

4

25 вересня 2013 року Сергій Зюбаненко з уже відомим нам пафосом презентував проект «Львів – безпечне місто», який був розрахований на період 2013-2015 років. Під час презентації лунають тези про «оновлення і вдосконалення матеріально-технічної бази», звісно ж, із заїждженим впровадженням «системи відеоспостереження з можливістю архівування», що дуже нагадує сказане Зюбаненком у Тернополі в контексті ремонту будівлі обласної поліції. До слова, про камери відеоспостереження говорив пан Сергій і в Кременчуку - камери взагалі його «фішка».

5

Ну і ще красиві слова про «нову комплексну кадрову політику, інформаційний супровід реалізації реформи та зворотній зв’язок із громадськістю, співпраця з іноземними колегами, профілактика злочинності та правопорушень, системний моніторинг та порівняльний аналіз реалізації програми реформ». А для того, щоб міліція працювала краще, пан Зюбаненко запропонував збудувати у Львові новий скляний п’ятиповерховий будинок головного управління, у якому запропонував облаштувати сучасний центр швидкого реагування.

6

7

Сергій Зюбаненко стверджував, що міліції Львова конче потрібна нова будівля головного управління, так як приміщення на вул Бандери, 1 перебувало у «жалюгідному стані». Ідею «прозорого будинку» головний міліціонер Львова запозичив із «досвіду грузинських колег», а тому під цей задум почали шукати земельну ділянку для будівництва. Її знайшли на вулиці Стрийській, навпроти автовокзалу. Як заявляв Сергій Вікторович, тут і транспортна розв’язка зручна, і в перспективі цей район може стати справжнім адміністративним центром, адже неподалік «Арена Львів».

Вартість проекту на той час становила 47 млн грн. За планом, у 2015 році в будівлі вже мали працювати поліцейські.

Будівельні роботи почалися у серпні 2013-го. Станом на кінець вересня було закладено фундамент, проведено дренаж, почато роботи із встановлення бетонних стін, загалом проведено робіт більш ніж на 1 млн грн. Сергій Зюбаненко не приховав свою радість та гордість за здійснення цього проекту. Але щось пішло не так. Проєкт, на якому пан Зюбаненко увірвався в інформаційний простір Львова, забуксував й перетворився на довгобуд, якому так і не судилося бути реалізованим до цього дня. У 2014 році будівництво призупинили. А тепер найцікавіше - як пояснювали у ГУ Нацполіції, втілення проєкту затяглось «здебільшого через бюрократичні нюанси і незрозумілий механізм освоєння коштів». Це формулювання - «незрозумілий механізм освоєння коштів» - зустрічається у всіх відкритих джерелах без будь-якого роз'яснення. Втім, воно беззаперечно вказує на корупційну складову під час будівництва. Місцеві журналісти, з якими ми поспілкувалися, деталей вже не пам'ятають, але точно пригадують перевірки зі столиці, внутрішній скандал і «заслання» Зюбаненка в заступники начальника обласного управління. Станом на 2015 рік будівництво профінансували на загальну суму 13,258 мільйонів гривень, виділених МВС України та Львівською міською радою, що становило близько мільйона доларів за курсом 2013-2014 років. Ось що збудували на цю суму станом на 2015 рік:

8

А у вересні того ж 2015 року «Н.Г. Львів» повідомили, що Олена Зюбаненко, дружина заступника начальника ГУ МВС у Львівській області Сергія Зюбаненка, за даними з проекту «Гарна хата», стала власницею квартири загальною площею 118,8 кв. м. в елітному будинку на вулиці Бойківській у Львові на підставі договору дарування.

Вартість нерухомості дружини пана Зюбаненка журналісти оцінили не менше ніж у $150 тис.

За документами, квартиру у квітні 2014 року подарувала мати Олени Зюбаненко – Марина Бойченко. Сама Марина Бойченко придбала нерухомість у грудні 2012 року, менш ніж через рік після призначення Сергія Вікторовича у Львів.  Як з’ясувало видання, теща Сергія Зюбаненка Марина Бойченко значилася співвласницею двох фірм в Криму у Керчі і яке вона мала відношення до Львова - не зрозуміло. Саме в цей час, після остаточного заморожування проєкту, Сергія Вікторовича перевели на посаду заступника начальника ГУМВС України у Львівській області. Що називається сховали подалі від камер, які він «зацінив» ще з Кременчука. Про відновлення будівництва заговорили у вересні 2019 року. Тоді довгобуд став частиною великого інфраструктурного проєкту, який впроваджували у межах програми транскордонної співпраці «Польща – Білорусь – Україна». Його кошторис склав 6 млн євро, з яких 5,4 млн –становили грантові кошти ЄС, а 600 тис євро – кошти реципієнта, тобто ГУ Нацполіції у Львівській області. Завершення будівництва офісу для львівської поліції анонсували на 2021 рік, щоправда сама будівля, яку планували звести максимально прозорою, аби продемонструвати відкритість і прозорість системи, такою більше не передбачаласяСкла у ній стало значно менше, повідомили у поліції, аби дещо здешевити будівництво.

9

Сергій Зюбаненко мав би спостерігати за реалізацією своєї, нехай і не «скляної», та все ж мрії з Сумщини, куди в жовтні 2020 року його перевели на посаду заступника начальника обласного ГУНП. Але й на цей раз проєкт Сергія Вікторовича застопорився. А тому в березні 2023 року Головне управління Національної поліції у Львівській області за результатами відкритих торгів із особливостями замовило послуги із будівництва адміністративного центру швидкого реагування поліції на вул. Стрийській у Львові за понад 73 млн грн у ТОВ «Фірма «Інтербуд». Про це, як писали «Наші гроші», стало відомо з сайту публічних закупівель Prozorro. У 2021 році переможцем тендеру з будівництва центру теж стала «Фірма «Інтербуд» із ціною в 83,52 млн грн. Тоді готовність добудувати офіс поліції заявили сім компаній, і «Фірма «Інтербуд», за результатами аукціону, була передостанньою. Але замовник після торгів відхилив п’ять учасників з дешевшими пропозиціями. Спочатку передбачалось, що роботи мають виконати до кінця 2021року, але вже влітку угоду продовжили до кінця 2022-го. Згідно з даними порталу ЄДата, «Фірмі «Інтербуд» перерахували за роботи приблизно 41 млн грн. На Prozorro вказана сума в 48 млн грн. Але договір розірвали «у зв’язку з істотною зміною обставин». 

Замість висновку

Отже, тепер тернополянам мало б стати зрозумілим підґрунтя схильності керівника тернопільської обласної поліції до піару та різного роду показових перформансів. Чисельні інтерв’ю, угоди з «джинсовими» сайтами про «висвітлення» поліцейських тем, Facebook-блогерство самого пана Зюбаненка, показові нелегальні акції задля особистого піару Сергія Вікторовича, про які ми ще розповімо трохи згодом… Все це про гарну картинку, але явно не про реальну боротьбу з організованою злочинністю та корупцією? На прикладі львівського довгобуду, ми побачили, чим можуть закінчуватися маркетингові ініціативи Сергія Зюбаненка. Маємо велику надію, що у подальшому його медіа-діяльність не виллється й у довгосправи. За матеріалами Політерно

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com