Українська компанія попри війну запускає на Тернопільщині нову селекційну станцію

43343 543243113Українська селекційна компанія «Маїс» попри війну та зрив експортних поставок запускає нову селекційну станцію. Вона розташовується в місті Борщів Тернопільської області. Там створюватимуть нові гібриди української кукурудзи.

«Наші спеціалісти схрестили наявний матеріал для цієї станції, відібрали кращі зразки зі свого генетичного банку й попри війну почали цей проєкт. На підготовлене поле на Тернопільщині ми вже висіяли перші зразки селекційного розсадника, які прибули з нашого розсадника в Чилі», — розповідає Микола Федько, генеральний директор компанії «Маїс».

Цьогоріч станція запрацює не на повну потужність — не вдалося добудувати  офіс і приміщення для відпочинку співробітників, як планувалося раніше. Також не вдалося завезти всю заплановану техніку. 

«Сівалка та комбайн зараз перебувають у Німеччині. Транспорт повністю проплачений, але стоїть питання ризиків. Тож чекаємо й приймаємо рішення, зважаючи на поточну ситуацію», — пояснюють у компанії «Маїс».

Для якісного старту планують використати всі наявні ресурси. Передусім, людські. Тому насамперед сформували штат станції: агрономи, помічники агрономів, селекціонери.

У компанії наголошують: відкриття селекційної станції має велике значення для всього українського агросектору.

43344224«Ми — перша селекційна приватна компанія, яка самотужки розвиває селекційну програму по кукурудзі. Над цим у нас працюють десятки науковців в трьох регіонах України. У наших лабораторіях сотні тисяч зразків, рекомбінантів, для збереження яких ми забезпечуємо найкращі умови (від кліматичних до логістичних і документаційних). Ми — єдина українська компанія, яка має зареєстровані гібриди кукурудзи в ЄС і зараз відкриваємо  нову селекційну станцію у регіоні, більш наближеному до європейських кліматичних умов. Зважаючи на те, що це відбувається під час активних воєнних дій, для нас — це значна подія», — зазначає Микола Федько.

«Насіння — це продукт, який завжди має додану вартість. Це — не сировина, це вже готовий товар з усіма вихідними: від упаковки, дозволів, сертифікацій до імені та адреси українського виробництва. Тож продовження роботи насіннєвих компаній в нинішніх умовах дуже важливе. Це дає надію на відкриття нових ринків та ріст галузі попри всі зовнішні умови», — додає Сюзана Григоренко, виконавча директорка Насіннєвої асоціації України.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com