Які великі міжнародні банки продовжують працювати в росії та скільки іноземних компаній вийшли з російського ринку в липні

rashaУ липні 2023 року KSE Institute ідентифікував ще 8 іноземних компаній, які покинули російський ринок, а їхня загальна кількість від початку повномасштабного вторгнення уже сягнула 262.  Про це йдеться у спеціальному випуску моніторингу KSE Institute у рамках проєкту “Самосанкції / LeaveRussia” щодо впливу виходу іноземного бізнесу на економіку РФ. Чимала кількість компаній, зокрема з банківської сфери, продовжують здійснювати діяльність на ринку агресора, подекуди навіть збільшуючи свої прибутки. Експерти проєкту зазначають, що станом на березень 2022 року в Росії працювали 52 банки з іноземним капіталом.

“Повномасштабне вторгнення та жорсткі санкції проти Росії змусили багатьох міжнародних гравців задуматися про скорочення присутності на російському фінансовому ринку. На противагу цьому, Кремль вирішив взяти процес подальшого продажу, злиття та поглинання банків під особливий контроль. Через це більшість західних банків, які намагаються вийти з російських активів, зіштовхнулися зі складнощами через заборону на угоди для іноземців із «недружніх» країн без схвалення Путіна”, – підкреслює Андрій Онопрієнко, заступник директора з розвитку Київської школи економіки та керівник проєкту KSE Institute “Самосанкції / LeaveRussia”. Так, за півтора року від початку повномасштабного вторгнення повністю вийшли з російського ринку лише 13 установ. Із великих гравців пішли Societe Generale, Home Credit та PPF, а згортають або призупинили бізнес такі банки, як: Deutsche Bank, BNP Paribas, Commerzbank, Citigroup, Pekao SA, Morgan Stanley, Crédit Agricolе та інші.  Залишаються в країні Raiffeisen Bank International, UniCredit Group, OTP Bank, Credit Europe Bank, такі китайські, японські та південно-корейські установи, як: Bank of China, China Construction Bank, ICBC Bank, Agricultural Bank of China, Mizuho Bank та KEB HNB Bank. За даними аналітиків Київської школи економіки, в 2023 році повноцінно або частково в Росії продовжує працювати 61 іноземний банк (зокрема, банки з іноземним капіталом та їх представництва) та фінансові компанії платіжних систем. Загальний прибуток кредитних організацій, що знаходяться під іноземним контролем, у 2022 році перевищив 211 млрд. руб. На тлі скорочення кредитного портфеля іноземні банки збільшили обсяг залучених коштів, насамперед, від корпоративних клієнтів. Причому, найбільшим іноземним гравцям вдалося добре заробити як на відсотках, так і на комісіях.  Серед тих, хто розкрив річну звітність за російськими стандартами звітності, найбільший прибуток показали банки, що входять до системно значущих. Так, Raiffeisen Bank International (RBI) за 2022 рік заробив понад 141 млрд. російських рублів, Unicredit Group майже 57 млрд. російських рублів.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com