Бізнес пропонує запровадити безготівковий розрахунок за харчування в школах

школа їдальняПочинаючи з 2019 року бізнес акцентує увагу на важливості розвитку безготівкової оплати в закладах освіти. Актуальність цього питання значно зросла під час пандемії COVID-2019, оскільки готівка входить до ТОП-10 засобів поширення вірусних інфекцій.

У травні 2020 року Європейська Бізнес Асоціація звернулась до МОН та МОЗ із пропозиціями запровадити можливість безготівкового розрахунку як альтернативний спосіб оплати за харчування у всіх освітніх закладах, адже наразі ця можливість існує тільки в частині навчальних установ.  

На початку липня 2020 року бізнес зустрівся з представниками МОН та МОЗ задля обговорення даної ініціативи. Так, пропозицію бізнесу було підтримано, а спільноті – запропоновано долучитися до Робочої групи з удосконалення системи харчування в школах, створеної при МЕРТ. Наприкінці липня відбулася зустріч бізнесу з представниками команди проєкту першої леді України Олени Зеленської, МОН, МОЗ та МЕРТ, на якій експерти поділилися інформацією про досвід реалізації проєктів з розвитку безготівкової оплати в українських школах.

«Компанії-члени Асоціації вже мають досвід успішної реалізації проєктів з розвитку інфраструктури для безготівкових розрахунків в українських школах, наприклад, за комплексні обіди та буфетну продукцію, в якості альтернативи готівковій оплаті. Така можливість наразі є в близько 390 школах. Але хотілося б надати таку можливість у всіх навчальних закладах. Крім того, спосіб оплати банківською карткою є на сьогоднішній день безпечним, швидким та надійним засобом оплати, який забезпечує прозорий механізм ведення фінансової звітності бізнесом та мінімізує тіньові схеми», - пояснила координатор Комітету з електронних платежів Європейської Бізнес Асоціації, Вікторія Бурдейна.

Тож наразі важливо на загальнодержавному рівні закріпити можливість надання споживачам альтернативного способу розрахунку в учбових закладах. Розпорядженням КМУ від 5 серпня затверджено план заходів з реформування системи шкільного харчування.

Відповідно до попередньо досягнутих домовленостей, експерти Комітету з електронних платежів ЕВА беруть участь у розробці проєктів нормативно-правових актів, які мають бути затверджені у 2020 році:

- норм та порядку організації харчування учнів;

- методології здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти.

Спільнота сподівається, що до кінця 2020 року дитина в кожній школі матиме можливість, за потреби, безготівково розрахуватись за харчування.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com