Надал виконав свою обіцянку. Малашівське сміттєзвалище перетворилось на сучасний полігон

На Малашовецькому полігоні запрацювала сучасна станція дегазації

3434333 88777676

Важливо

12 квітня на Малашовецькому полігоні, що на території Тернопільської міської територіальної громади, відбулася подія загальноукраїнського значення. Запрацювала перша в Тернопільській області сучасна станція дегазації загальною потужністю 659 кВт. Це унікальний для України екологічний та економічний проект.

Що таке станція дегазації

Це фактично міні-ТЕС, яка відкачує шкідливий газ метан і далі по трубах транспортує до газових фільтрів, а потім спалює для виробництва електроенергії. Згенерована електроенергія подається у загальну. Вперше в Україні на Малашовецькому полігоні буде застосовуватися змішаний вид відбору метану (вертикальні і горизонтальні свердловини). Для надійності процесу на станції встановлено австрійське обладнання Jenbacher, яке використовується в біогазових проєктах по всій Європі.

Екологічні переваги станції дегазації

Завдяки станції жителі громади отримають безпечне від біометану сміттєзвалище. На Малашовецькому сміттєзвалищі накопичено понад 14 млн м3 відходів. З цієї маси під час розкладання органічних відходів утворюється вогненебезпечний газ метан. Але завдяки станції дегазації звалищний газ, замість того, щоб потрапляти в навколишнє середовище, буде перетворено в електроенергію.

Економічні переваги станції дегазації

Окрім безпеки довкілля, станція буде виконувати також економічну функцію. Станція дегазації – це не тільки податки до місцевого бюджету, а й нові робочі місця. Експлуатація станції не потребуватиме витрат з місцевого бюджету. І найголовніше, з небезпечного газу буде генеруватися «зелена» електрика, яку будуть продавати за зниженим «зеленим» тарифом.

Хто оператор станції дегазації

Компанією-підрядником, що буде здійснювати дегазацію полігону, стала ТОВ «Біогаз Енерджі – Тернопіль», яка входить до групи компаній «Кліар Енерджі Групп». На сьогодні в проєктному портфелі «Кліар Енерджі Груп» більше 15 працюючих станцій дегазацій в Україні.

Нагадаємо

З 2019 року на тернопільському сміттєзвалищі запрацювала сміттєсортувальна лінія, в результаті роботи якої зменшується об’єм твердих побутових відходів, що вивозиться на сміттєзвалише. Важливо, що з місцевого бюджету також не витрачаються кошти на утилізацію твердих побутових відходів, адже утримання, обслуговування та рекультивація полігону відбувається за кошти компанії ТОВ «Еко-Лідер Т».

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com