Сергій Надал: тарифи за тепло у цьому році для тернополян не зростатимуть

256775689 886192591996539 3294171976297093940 nДослівно. “Вартість тепла та гарячої води для населення залишиться без змін. У садочках, школах, лікарнях та інших бюджетних установах буде тепло. На даний час виконуються домовленості між урядом і громадами, які передбачені меморандумом, підписаним під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад”, - зазначив Сергій Надал.

Разом з тим. Альтернативи масовому впровадженню у державі енергоощадних технологій немає, - переконаний міський голова.

“У середньому в регіонах тарифи для бюджетних установ довелося піднімати у 2-2,5 рази. Тернопіль в цьому плані був у кращій ситуації, бо ми роками проводили модернізацію наших котелень, а також будівель бюджетних установ. Внаслідок чого витрати газу скоротили на чверть, а електроенергії на 40 %. Цим шляхом Тернопіль буде йти і надалі. Наша мета — це повністю енергоефективне місто на зразок європейських міст Північної Європи, країн Балтії, Польщі”, - зазначив Сергій Надал.

Що робити

Сергій Надал зауважив, що не у ближчій перспективі не бачить можливості зміни ситуації на світових енергетичних ринках, а тому варто дбати про комплексну систему енергоощадності.

“Росія, допоки там буде Путін чи його ідеологічні наступники, буде використовувати газ, як зброю. Ціна на газ, навіть, якщо знизиться, може у будь-який момент зрости з політичних мотивів. Ми маємо один шлях, яким йдуть Польща, країни Балтії. Вони знижують споживання дорогого газу, використовують альтернативні джерела для виробництва теплової енергії”, - зазначив Сергій Надал.

Міський голова Тернополя наголосив, що потрібно на державному рівні активно розвивати енергоощадні програми, щоб дійти до кожного будинку.

“Утеплення одного окремого будинку не вирішить проблему, якщо поруч буде стояти неутеплений, якщо не буде модернізовано усю систему теплопостачання. Нам потрібні довготривалі доступні державні програми для населення. Потрібна активна промоція таких програм. Лише тоді Україна перестане бути заручником енергетичного шантажу Росії”, - підсумував Сергій Надал.

Нагадаємо

  • - Тернопіль одне з найбільш енергоефективних міст України. Більше десяти років тут розпочали активно впроваджувати енергоощадні технології. Проводилися роботи з встановлення ІТП, що в автоматичному режимі регулюють подачу теплоносія. Така система дозволяє економити від 30 до 50 % коштів протягом сезону у порівнянні з тим, коли б ІТП не було. У місті повністю оновили котельні. Провели заміну неефективної та енергозатратної чотирьохтрубної системи на двотрубну.
  • - На місцевому рівні діє програма співфінансування житлового фонду, коли 30 % за виконані роботи з покращення енергоефективності багатоквартирних житлових будників сплачують мешканці, а 70 % - покривається з міського бюджету.
  • - Міська рада також надає організаційну підтримку для ОСББ під часу участі у державних програмах впровадження енергоефективності.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com