Країні потрібні ефективні та незалежні представники наглядових рад на державних підприємствах

підприємства 8675Від корупції на державних підприємствах державний бюджет втрачає мільйони гривень. Так, загалом у власності держави перебуває 3733 підприємства. Відповідно до інформації НАБУ, втрати держави від корупції в цьому аспекті оцінюються у 18 млрд грн, а це 0,5% ВВП.

Водночас, однією зі складових якісної роботи ДП є і залучення ефективних, незалежних та незаангажованих членів наглядових рад, які зможуть допомогти стратегічно вибудовувати процеси та координувати менеджмент, забезпечувати стабільний розвиток у короткостроковій та довгостроковій перспективі. Особливо важливою роль менеджменту та наглядової ради стає з огляду на анонсовані плани приватизації, адже у контексті посилення приватного сектору ДП доведеться нарощувати свої конкурентні переваги для подальшого ефективного розвитку.

У лютому цього року голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко повідомив, що у 2020 році планується продати понад 500 підприємств. Їхня приватизація, як очікується, принесе державному бюджету України близько 12 млрд грн. Із них 6 млрд від малої приватизації та 6 млрд грн — від великої.

Безумовно, бізнес-спільнота вітає наміри держави в контексті приватизації. Адже приватний сектор — це, врешті-решт, про бізнес і якісну конкуренцію. Підприємства передусім мають приносити прибуток, а це неможливо без інвестицій, без запровадження нових технологій, без високої продуктивності праці.

Водночас, влада має дбати про стабільний розвиток державних підприємств. Так, несподіванкою для бізнес-спільноти став внесений у Парламент у травні цього року законопроєкт, що забороняє іноземцям входити до наглядових рад державних компаній. Відповідно до пояснювальної записки, необхідність такого регулювання пов’язана з тим, що наглядова рада держпідприємства є органом, що здійснює захист прав держави, і в межах компетенції, визначеної статутом та законом, контролює та регулює діяльність менеджменту підприємства.

Однак, на переконання бізнес-спільноти, важливим є фокус саме на професіоналізмі, незалежно від національності, статі, тощо. Крім того, ефективності роботи, прозорості та незаангажованості, аби вибудувати якісну стратегію, сильну команду та запустити роботу підприємства. Тим паче, ефективність менеджменту стає ще більш актуальною в доволі непростій ситуації з ДП та коронавірусній кризі, за якої економіка країни потребує стимулів та реальних надходжень до державного бюджету.

Тож Європейська Бізнес Асоціація звертається до Президента України та Уряду із закликом все ж робити фокус саме на професійних якостях представників наглядових рад та запуску ефективної роботи на ДП, аби дати шанс українській економіці для розвитку.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com