В обласному художньому музеї покажуть виставку пам’яті Марка Паславського “Нью-Йорк – Іловайськ: вибір”

ec415519dd52557b2d347e7386eb0058До шостої річниці Іловайської трагедії у Тернопільському обласному художньому музеї покажуть виставку-життєпис Маркіяна Паславського, загиблого добровольця батальйону Національної гвардії України “Донбас”, відомого під позивним “Франко”. Відкриття виставки 6 серпня о 15:00 й триватиме показ до 30 серпня.

Над створенням виставки “Нью-Йорк – Іловайськ: вибір” працювала команда Національного музею Революції Гідності спільно з Музеєм української діаспори і родиною Паславських, які передали у фонди цих інституцій особисті речі Маркіяна.

Виставка починається з роздумів загиблого героя, зібраних у буклеті “Заклик діяти: слова Маркіяна Паславського” – одному з видань Музею Майдану. Самі ж експонати висвітлюють основні періоди його життя. Експозиція – не лише показує життєвий шлях і вибір Маркіяна Паславського, а й оповідає про Іловайську трагедію. Про це покажуть документальний фільм. Куратори виставки – Олександр Бриндіков і Назар Розлуцький.

Перша публічна презентація відбулася у серпні 2019 року в Музеї української діаспори. У відкритті взяли участь рідні Паславського, які живуть у США, та його побратими з батальйону “Донбас”.

Мета Національного музею Революції Гідності – створити мандрівний проєкт, аби про Маркіяна Паславського й Іловайську трагедію дізнавалося якомога більше людей по всій Україні. Цьогоріч виставка у Тернополі не випадково, адже мати героя Орися Паславська (Гунчак) родом із села Старе Місто Тернопільської області. У місті Підгайці на Тернопільщині гімназія носить ім’я Паславського.

Довідково. Маркіян Григорій Паславський народився 1959 року в Нью-Йорку, працював інвестиційним банкіром у США. Був членом "Пласту". Закінчив престижну американську військову академію "Вест-Пойнт". Завершив військову кар’єру в армії США в званні майора. На Київщині заснував агрофірму “Росава-К”, яка стала одним із найприбутковіших підприємств у районі. Із початком російсько-української війни у 2014 році Марко пішов добровольцем на фронт, де став стрільцем. Посмертно Марка Паславського вшановано низкою нагород – орденом Данила Галицького, орденом "Залізний Пластовий Хрест", відзнакою "Народний Герой України" та іншими. Загинув 19 серпня 2014 року під Іловайськом, прикриваючи відхід групи військових та рятуючи життя кількох товаришів ціною власного. Похований на Аскольдовій могилі у Києві. Йому було 55 років. Брав активну участь у Помаранчевій революції, Революції Гідності. Дивом уцілів під час розстрілу на вулиці Інститутській.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com