24 серпня – День незалежності України: історія свята

8854444В Україні 24 серпня щорічно відзначається День незалежності - державне свято, встановлене на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України, що прийнято вважати датою утворення держави Україна в її сучасному вигляді. 

17 березня 1991 року відбувся єдиний в історії СРСР Всесоюзний референдум про збереження СРСР. Одночасно з цим референдумом в Україні за ініціативи Народного Руху України за перебудову було проведено республіканське консультативне опитування: "чи згодні ви, щоб Україна була в складі Союзу Суверенних Республік на підставі Декларації про державний суверенітет України". Позитивно на нього відповіли понад 80% опитаних.

Наслідком ідеологічної боротьби Народного Руху України за перебудову стало те, що референдумом і опитуванням в Україні було легітимізовано мінімум дві абсолютно різні форми союзної держави і зроблено крок до незалежності - зобов'язання республіканської влади розробити і прийняти Декларацію про суверенітет України.

16 липня 1990 Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України. У той же день було прийнято постанову "Про День проголошення незалежності України". Пізніше в Кодексі законів про працю Української РСР з'явився запис: "16 липня - День незалежності України".

24 серпня 1991 ВР Української РСР прийняла Акт проголошення незалежності України.

"Проголосити 24 серпня 1991 року Україну незалежною демократичною державою. З моменту проголошення незалежності чинними на території України є тільки її Конституція (888-09), закони, постанови уряду та інші акти законодавства республіки", – йшлося в тексті документа.

1 грудня 1991 року акт проголошення незалежності було підтверджено на Всеукраїнському референдумі. У червні 1992 року Верховна Рада України постановила: у частині першій статті 73 Кодексу законів про працю України слова "16 липня - День незалежності України" замінити словами "24 серпня - День незалежності України". Тому від 1992 року День незалежності України щороку відзначається 24 серпня.

 

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com