22 січня – День Соборності України

766677 88999922 січня Україна відзначає День Соборності. Саме цього дня у 1919 році було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.

Офіційно в Україні День соборності відзначають з 1999 року. Однак у 2011 році воно було скасоване й натомість встановлено День соборності і свободи України. А вже у 2014 році президентським указом свято було відновлено як День соборності України.

Цього дня також прийнято згадувати іншу знакову подію, яка відбулась рівно роком раніше – 22 січня 1918 року. Йдеться про прийняття IV Універсалу Центральної Ради, яким проголошувалася повна незалежність Української Народної Республіки

З нагоди цієї визначної дати міський голова Тернополя Сергій Надал привітав городян: «Дорогі тернополяни, українці!

Сьогодні Україна відзначає День соборності України. Саме в цей день 22 січня 1919 року вперше, після століть розділеності, українці об’єдналися в одній державі. Була реалізована мрія мільйонів українців жити у єдиній, суверенній, незалежній Україні.

Ця подія стала символом боротьби за Соборність та Незалежність для кількох поколінь українців. Прагнення єдності у своїй державі давала сили Січовим Стрільцям і козакам УНР, які стали на захист молодої української республіки проти більшовицької-московської навали.

Згодом за втілення цієї ідеї боролися та вмирали бійці УПА. За неї йшли на смерть та муки дисиденти часів панування радянської імперії. Боротьба за Соборність і Незалежність об’єднала мільйони українців у "Живому ланцюгу Єдності" 1990 року, що став провісником відродження української Незалежності.

І зараз тисячі українських синів і дочок, як і сотню років тому, захищають Соборність та Незалежність України проти російських окупантів на сході України.

Сьогодні маємо пам’ятати ціну нашої Соборності, яку заплатили і продовжують платити українці. Маємо пам’ятати, що без єдності не буде Української держави, а без держави — не буде української нації. Не буде українця.

Бо лише Соборна Українська держава захистить Українця.

Подвиги українських героїв минулого і сьогодення є постійним нагадуванням — сила українців в єдності!

Єдність дає Україні перемоги, а розбрат веде до гірких поразок!

Тож цінуймо Соборність і Незалежність України!

Шануймо і поважаймо наших героїв!

Бажаю всім міцного здоров’я, миру після перемоги над ворогом, щастя, нових досягнень на благо України!»

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com