Подання копій документів для підтвердження податкової знижки є обов’язковим

kopiyaВідповідно до  п. п. 166.1.1 п. 166.1 ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Підпунктом 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 ПКУ передбачено, що підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Варто врахувати, що для документального підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки, платник податку разом з податковою декларацією подає копії документів, що засвідчують фактично здійснені ним протягом звітного податкового року, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). Оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ. Якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа (п.166.2 ст.166 ПКУ). Відповідно до п. п.17.1.15 п. 17.1 ст. 17 ПКУ, платник податку може подавати декларацію та інші документи в паперовій формі, у разі виникнення технічних та/або методологічних помилок чи технічного збою в роботі електронного кабінету (наявність помилки/збою має бути підтверджена технічним адміністратором та/або методологом електронного кабінету, або згідно з повідомленням на офіційному вебпорталі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, або рішенням суду), якщо подання таких документів в електронній формі не є обов'язковим відповідно до ПКУ. Згідно з п. 49.3 ст. 49 ПКУ, податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Акцентуємо увагу на тому, що при поданні особисто платником, уповноваженою особою чи при надсиланні поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення податкової декларації про майновий стан і доходи (для отримання податкової знижки) разом з податковою декларацією слід надавати копії документів, необхідні для підтвердження права на податкову знижку. При поданні податкової декларації про майновий стан і доходи (для отримання податкової знижки) засобами електронного зв'язку, копії документів, необхідні для підтвердження права на податкову знижку, надсилаються разом із податковою декларацією виключно у сканованому вигляді.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com