Вибір націоналістів — це стійкий тренд у Західній Україні

Мешканці трьох західноукраїнських обласних центрів підтримують націоналістів на посади міських голів, бо вони є найкращою альтернативою у нинішніх умовах

Мери свободівці 9887

  • Що показує соціологія?

Після п’яти років діяльності на посаді міського голови Тернополя, першість за симпатіями тернополян тримає Сергій Надал. Майже 80 % тернополян позитивно оцінюють діяльність міського голови Тернополя. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи “Рейтинг” проведеного 23 липня у місті Тернополі. Стільки ж тернополян дали позитивну оцінку Сергію Надалу, як місцевому політику. У випадку, якщо б вибори відбувалися ближчим часом, то Сергій Надал випередив би свого найближчого конкурента майже у 10-ть разів, набравши 66,3 % голосів виборців. Найближчий потенційний конкурент - висуванець від “Слуги народу” Віктор Гевко - заледве дотягує до 6,5 % голосів, а висуванець від “Європейської солідарності”, голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук не зміг подолати і цього “бар’єру довіри”.

Жоден з кандидатів від рейтингових на загальноукраїнському рівні політичних партій таких, як “Слуга народу”, “Європейська солідарність” не має підтримки на Тернопільщині. Їхні кандидати заледве дотягують до чверті партійного рейтингу. Складається ситуація, коли навіть виборці цих політсил воліють віддати перевагу міському голові, який представляє іншу партію. Причину підтримки пояснює сама соціологія. Міський голова за рівнем довіри перевищує не лише місцевих, але і загальноукраїнських політиків.

  • Чому підтримують націоналістів?

Згаданий рейтинг мера націоналіста у Тернополі можна було б вважати випадковістю. Однак в інших захіодноукраїнських містах, де керують націоналісти схожа ситуація. Зокрема згідно результатів Шостого всеукраїнського муніципального опитування проведеного на замовлення авторитетного Міжнародного республіканського інституту (США) міські голови Івано-Франківська та Хмельницького теж займають провідні позиції. Діяльність мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа, як і його колеги з Хмельницького Олександра Симчишина схвалюють близько 80 % мешканців міст.

Така ситуація певною мірою безпрецендентна. Три мери націоналісти зламали стереотип притаманний Україні, коли популярність діючої влади вже через рік після виборів заледве досягає до 10 %. Очевидно, причина у професійній діяльності мерів трьох західноукраїнських міст. Вони відрізняються від популістів різного масштабу, котрі приходять у політику на загальноукраїнському рівні і не несуть відповідальності за свої виборчі обіцянки. Націоналісти показали, що вміють господарювати. Зокрема, згідно останнього рейтингу виконаних обіцянок складеного незалежними експертами проекту “Слово і діло”, назвали очільника Тернополя Сергія Надала найвідповідальнішим міським головою. До семи кращих і відповідальних мерів належать також голови Івано-Франківська і Хмельницького.

Тож у Західній Україні вже зараз є очевидною тенденція, що люди перестали сприймати негативну тональність слова “націоналіст”, яку радянська пропаганда накидала протягом п’ятидесяти років. Вони розуміють, що націоналісти — це господарі, які по-справжньому служать своїй громаді, яким важлива думка людей, які цінують свій авторитет. Люди бачать у міських головах професіоналізм і порядок, що є противагою некомпетентності і хаосу, який спостерігаємо на загальноукраїнському рівні.

Більшість усвідомлює — там, де націоналісти, там буде порядок. Вони зможуть організувати навіть протидію зовнішнім загрозам, як для окремих міст, так і для країни, бо націоналістам небайдужа Україна.

Петро Мовчан

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com