Соціологія від київської групи “Рейтинг”: за міського голову Тернополя Сергія Надала готові проголосувати 75,6%

За результатами рейтингів кандидатів можна зробити висновок, що більшість у міськраді сформують дві політсили, які підтримують міського голову

Серед рейтингів кандидатів у мери сюрпризів нема

Снимок экрана 2020 09 28 в 10.54.22

Міський голова Тернополя Сергій Надал незмінно лідирує у мерських перегонах. Про це свідчать результати опитування проведеного соціологічною групою “Рейтинг” 23 вересня у Тернополі. Зокрема, якщо б вибори відбулися найближчої неділі, то Сергій Надал набрав би 75,6% голосів тернополян.

Що стосується інших претендентів, то висуванець “Європейської солідарності” Віктор Овчарук має підтримку 5,4 % респондентів; Іван Сорокаліт від “Сили людей” 5,1 %; Віктор Гевко від “Слуги народу” - 4,6 %;  Таким чином, більшість суперників Сергія Надала відстають від нього приблизно у 15 разів. 

При такому розподілі голосів результат виборів у Тернополі може бути визначений вже у першому турі. До-речі, подібна ситуація спостерігається в Івано-Франківську, Хмельницьку, та інших українських містах, де діючі міські голови націоналісти зберігали високий рівень підтримки протягом всіх років роботи.

Партії, які підтримують мера, - також в лідерах

Очевидно, що партії, які від початку декларували підтримку Сергія Надала також мають найвищий сумарний рівень підтримки тернополян. Це ВО “Свобода”, яка висунула Надала своїм кандидатом, і партія “Порядок Відповідальність Справедливість”, яка позиціонує себе як команда діючого мера. 

Судячи з результатів опитування, проведених у серпні цього року, пройти до міської ради та й ще отримати більшість в органі самоврядування мають шанси дві політичні партії “Свобода” і “Порядок. Відповідальність. Справедливість”, які підтримують міського голову. 

Три партії боротимуться за почесне “третє місце”

Пройти до міської ради може також “Європейська солідарність”. 

На межі проходження, судячи з мерських рейтингів, є президентська “Слуга народу” і зважаючи на медійну активність — партія “За майбутнє”. Однак, навіть якщо ці партії пролізуть «на жилах» у міську раду, жодна з цих сил, швидше за все не буде відігравати значної ролі у міській раді.

Решта програють

Разом з тим, до міської ради, швидше за все не потрапить “Сила людей” з кандидатурою Івана Сорокаліта. Очевидно, що цей кандидат навколо себе сконцентрував виключно критичний електорат, і сьогодні змушений боротися з низкою інших таких самих “критично налаштованих” кандидатів. 

Не потрапляє до міської ради і ВО “Батьківщина”. Якщо у липні ця політична сила мала підтримку близько 7 %, то тепер її висуванець Леонід Бицюра набирає заледве половину цього показника. На виборах до Верховної Ради 2019 року заступника міського голови Бицюру сприймали, як висуванця “Свободи” і члена “команди Надала”. Сьогодні ж кандидат від “Батьківщини” публічно відмежувався від міського голови Тернополя. Не виключено, що саме “фактор Бицюри” призвів до обвалу рейтингу “Батьківщини”.

Загалом спостерігається тенденція, що загальноукраїнські бренди і гасла не працюють на місцевому рівні. Позиція Сергія Надала підсилилась на фоні його протистояння з урядом, на що наважувався мало хто з місцевих лідерів. 

Популярність міського голови є основним чинником високого рівня підтримки партій “Свобода” та партії “Порядок. Відповідальність. Справедливість”. Інші кандидати не сформували конструктивної лінії агітації, а на критиці Надала не набирають більше 5%, що ставить під загрозу проходження в міську раду їх політичних партій.

Микола Савченко

Політичний оглядач

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com