Технологія виробництва шотландського віскі

viskiiiВиробництво шотландського віскі — тонкий баланс між столітніми традиціями та сучасними інноваціями. На смак напою впливають інгредієнти, способи їхнього оброблення та тривалість витримки. Кожен виробник змінює рецептуру, але технологія залишається однаковою.

Особливості виготовлення

Приготування шотландського віскі вимагає високих технічних знань і врахування найдрібніших деталей. Один із визначних представників напою — віскі Макартур, який вважається еталоном якості. Багата гама його смаків відбиває складність виробництва. Традиційне приготування шотландського віскі включає п’ять етапів:

  1. Солодіння. Високоякісний ячмінь змочують водою і пророщують у спеціальних приміщеннях. Потім його сушать у печах, де можуть додавати торф для димного аромату.
  2. Дроблення. Солод змелюють і змішують із гарячою водою. Так утворюється сусло, яке містить цукор та екстракт.
  3. Бродіння. Солодовий розчин перекачують у баки, куди додають дріжджі. Вони перетворюють цукор на спирт і вуглекислий газ. Процес триває від 48 до 96 годин.
  4. Перегонка. Отриману брагу дистилюють у мідних кубах, які мають різні форму й розмір. Перший етап дає 25–30% спирт. Після другої перегонки отримують алкоголь міцністю 70%.
  5. Витримка. Спирт розбавляють водою до міцності 50–63,5%. Наливають у дубові бочки, де раніше зберігались алкогольні напої. Залишають не менш як на 3 роки, впродовж яких він набуває кольору, смаку й аромату від деревини.

За класичним рецептом, алкоголь витримують в іспанських бочках з-під хересу, однак їх вистачає не всім виробникам. Як альтернативу використовують діжки з американського дуба, у яких зберігався бурбон.

Різновиди шотландського віскі

Залежно від місця виробництва, складу сировини, методів перегонки та витримки, напій поділяється на п’ять основних категорій.

Single Grain Scotch Whisky

Зерновий варіант з несолодженої пшениці або ячменю. Відрізняється легким і м’яким смаком. Рідко вживається в чистому вигляді, частіше використовується для виробництва купажованих сортів.

Single Malt Scotch Whisky

Односолодове віскі з ячменю. Витримується в дубових бочках, з яких набуває насиченого фруктового або димного смаку.

Blended Scotch Whisky

Купажований напій, виготовлений із суміші односолодових і зернових сортів. Найпоширеніший різновид, може бути легким, фруктовим, торф’яним або пряним.

Blended Grain Scotch Whisky

Купажоване віскі виключно із зернових сортів. Відрізняється м’яким і нейтральним смаком.

Blended Malt Scotch Whisky

Купажований алкоголь з односолодових сортів. Смак насичений і складний. Через злагоджений і майстерний процес виробництва напій набуває неповторності. Ознайомитись із різними сортами допоможе маркет алкогольних штук. Кожен келих шотландського віскі — своєрідна палітра, яка розкриває перед шанувальниками глибину смаку та аромату.

НОВИНИ ТЕРНОПОЛЯН

ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

ПОЛІТИЧНІ НОВИНИ

СУСПІЛЬНІ НОВИНИ

© 2015 Часопис. Новини Тернополя.
Керівник проєкту - Сергій Олещук
Адреса: Бульвар Шевченка, 23, м. Тернопіль
+380636572949 chasopys.te.ua@gmail.com